Moda

KONAČNO JE OTKRIVENO ČEMU SLUŽI MALI DŽEP NA FARMERKAMA! Ne, nije tu za ukras!

Jutjuber Zek D. Films otkrio je da maleni džepovi na prednjem, desnom delu džinsa datiraju još iz 1890. godine, a evo zbog čega su se baš tu našli.

29.11.2022 14:17

KONAČNO JE OTKRIVENO ČEMU SLUŽI MALI DŽEP NA FARMERKAMA! Ne, nije tu za ukras!
Foto: Shutterstock

Svake farmerke iznad desnog prednjeg džepa imaju još jedan džepčić koji zbunjuje sve ljubitelje te vrste pantalona. Većina smatra da je maleni džep zapravo tu samo za ukras i da nema nikakvu svrhu.

Međutim, Jutjuber Zek D. Films, koji ima impozantnih 2,3 miliona pretplatnika na svojoj platformi, otkrio je čemu služi mali džep na farmerkama.

Pixabay

Originalne farmerice bile su indigo plave, a danas se prave u raznim bojama 

Funkcija ili ukras

Džep je toliko mali da unutra može da stane tek jedan, do dva prsta. 

- Da li ste se ikad zapitali čemu služi mali džep na vašim farmerkama? - upitao je Zek. 

Kako je objasnio, većina ljudi smatra da je to samo modni detalj i deo dizajna farmerki, te da u skladu sa tim nema nikakvu praktičnu funkciju.

- Taj džep nije tu slučajno. Kompanije koje proizvode farmerke džep su predvidele za držanje džepnog sata. Na taj način su radnici uvek znali koliko je sati, a njihov sat je bio na bezbednom mestu - objasnio je Zek.

Mali džepovi na farmericama datiraju iz 1890. kada su bili ušiveni na Levisove kombinezone. Vremena su se, međutim, promenila i niko više ne nosi džepni sat, ali je mali džep na farmericama ostao. 

Ko je izmislio farmerke?

Najraniji poznati prethodnik farmerica je debelo indijsko pamučno platno (engl. dungaree) iz 16. veka. Platno se bojilo u indigo plavo i tako se prodavalo mornarima u Bombaju.

Farmerice su prvi put bile proizvedene u Đenovi u vreme kad je taj grad bio nezavisna republika i pomorska sila. Napravljene su za pripadnike Đenovljanske mornarice kao veoma izdržljive pantalone za sve prilike. Koren engleske reči jeans, odnosno blue jeans, leži u francuskom izrazu koji se u to vreme koristio: blue de Genes.

Svetsku popularnost farmerke su postigle zahvaljujući bavarskom trgovcu Levi Štrausu iz San Franciska, koji je farmerice prodavao rudarima po Kaliforniji 1850. Patentirao ih je zajedno sa krojačem Džejkobom Dejvisom koji je dodao bakarna dugmad kao pojačanje.

Kasnije, farmerice su počeli da nose i ostali radnici i farmeri po kojima su te pantalone i dobile ime u našem jeziku. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)