Lice

SOS posle letovanja: Kako ukloniti PEGE I FLEKE od sunca?

Nakon letnjeg odmora ste dobili preplanuli ten, ali su sa njim došle i uporne tamne fleke i dosadne pege kojih nikako ne možete da se rešite. Pokušajte da ih uklonite cakama iz našeg teksta.

27.07.2022 11:00

SOS posle letovanja: Kako ukloniti PEGE I FLEKE od sunca?
FOTO: shutterstock.com

Svaka žena će se složiti da pocrnela koža deluje zdravo i atraktivno. Uz adekvatne mere predostrožnosti i dobar tajming sunčanja, svako će moći da se pohvali preplanulim tenom. Međutim, čak ni lepa bronzana boja ne dolazi bez nekih svojih estetskih rizika.

Naravno, govorimo o pojavi fleka i pega od sunca, koje se mogu javiti svuda, ali nam najviše smetaju kada su na našem licu. One umeju da budu jako uporne i nekad se vide i kroz šminku. Pre nego što krenete da očajavate kako će vas zauvek pratiti, znajte da za njih postoje razna rešenja, a portal Srećna Republika otkriva ona najefikasnija.

Šta su pege, a šta fleke?

Na početku, valja objasniti razliku između pega i fleka od sunce. Naime, fleke su krupnije smeđe mrlje na koži, koje nastaju usled dejstva UV zračenja na našu kožu. Tada ćelije stvaraju melanin od kojeg koža potamni. Ukoliko su zraci jači, stvara se veća količina melanina i koža samim tim postaje tamnija. Ako se desi je neki deo vaše kože zadržao svoje stare slojeve, dok ostatak čini nova koža, stare ćelije će jače potamneti od mlade kože i na taj način će nastati fleke. Zato se i naglašava značaj pilinga pre sunčanja.

Pege od sunca su nešto drugačije, zbog toga što nastaju kada izađete na sunce. Manje su, iako mogu da zauzimaju veću površinu kože od fleka, a sadrže i manju količinu melanina, te često nisu toliko tamne i izražene kao fleke.  

Vrste fleka od sunca

Često  ćete čuti dermatologe kako fleke od sunca nazivaju hiperpigmentacijama. One i jesu jedan od vidova ode pojave na koži. Obično se javlja nekoliko vidova mrlja na koži koje su nastale dejstvom sunčevih zraka.

Melazma

Melazme su estetske promene na koži koje nastaju usled dugotrajnog izlaganja sunčevim zracima uz neadekvatnu upotrebu zaštitnog faktora ili kao posledica nekorišćenja istog. Javlja se na istaknutim delovima lica, kao što su obrazi, nos, brada, čelo i nausnice. Valja napomenuti da ovo nije zdravstveno oboljenje, te melazme nisu opasne po nas. Najčešće se javljaju kod žena, posebno kod trudnica, jer tada hormoni pojačano deluju.

“Brkovi” od sunca

Kao što smo napomenuli, tamnija boja kože ne nausnicama je jedna vrsta melazme. Ovi “brkovi” od sunca, kako ih često zovu u kozmetičkoj industriji, nastaju posle izlaganja sunčevim zracima, ali se mogu javiti i zbog nekog hormonskog disbalansa, mogu biti uslovljeni genetikom ili se pak javiti kao nuspojava nakon depilacije nausnica, ako tokom tog procesa koža ostane oštećena.

Postinflamatorna hiperpigmentacija

Hiperpigmentacija izazvana nekom upalom se može javiti i na licu i po telu. Ona se javlja kao reakcija na neki upalni proces u telu, ali ne mora da znači da će nužno uslediti nakon svake upale. Najčešće se javlja nakon agresivnog tretmana kože ili dermatološkog oboljenja poput akni, psorijaze ili dermatitisa. Zato se ljudima koji pate od ovakvih stanja preporučuje dodatna zaštita kože leti, jer bubuljice umeju da ostave fleke za sobom. Tada se ćelije kože aktiviraju i počinju da luče više melanina nego inače, što izaziva pojavu fleka. Takođe, ne preporučuje se izlaganje suncu nakon laserskog tretmana, te se, na primer, tretmani laserske epilacije obično ne preporučuju leti.

Kako se rešiti pega od sunca?

Kako se pege ne bi stvorile na vašem licu, prevencija je od ključnog značaja. Stoga, revodno i pravilno nanosite kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom protiv UVA i UVB zraka i izbegavajte duže izlaganje suncu. Takođe postoje i kozmetički proizvodi koji služe za posvetljivanje pegica, a oni se obično koriste nakon i toniranja lica, ujutru i uveče. Ipak, mnogi od njih se ne “slažu” najbolje sa sunčevim zracima, pa je najbolje da se pre kupovine istih o njima dobro raspitate kod svog dermatologa ili kozmetičara.

Postoje i neka prirodna rešenja za eliminaciju pega od sunca. Limunov sok vam može pomoći u tome, ako ga 3 do 4 puta nedeljno nanosite na pegavo područje, u originalnom obliku ili razblažen, ukoliko imate osetljivu kožu.

Vitamin E u obliku kapsula vam takođe može biti saveznik, ukoliko ih istisnete direktno na kožu i razmažete po zahvaćenom području. Postupak bi trebalo ponavljati dva puta dnevno.

Crveni luk i med će takođe posvetleti pege na licu, ako kašiku soka od luka i dve kašike meda pomešate, pa onda nanesete na regiju prekrivenu pegama. Nakon što odstoji 15 minuta, trebalo bi isprati kožu sa dosta vode, kako se neprijatan miris ne bi zadržao.

Šta pomaže protiv fleka od sunca?

Kreme koje će vam pomoći da se rešite fleka od sunca obično sadrže retinol, ekstrakt sladića, vitamin C, hidrohinon ili azelaičnu kiselinu. One se mogu kupiti i bez recepta dermatologa, ali se njihova upotreba ne preporučuje bez prethodne konsultacije sa stručnom osobom, jer često imaju jake aktivne sastojke.

Hemijski pilinzi takođe pomažu pri eliminaciji fleka od sunca i to tako što uklanjaju spoljni sloj kože. Nakon ovog procesa, ostaje vam zdravi sloj mlade kože. Ovi tremani se rade isključivo u specijalizovanim salonima i ordinacijama, a za potpune rezultate obično je potrebno nekoliko dolazaka.

Najnapredniji oblik uklanjanja sunčevih mrlja na koži su laserski tremani. Obavljaju ih isključivo stručna lica, a u zavisnosti od aparata koji se koristi, postoje tretmani zelenog i crvenog svetla.

Ukoliko niste za tako radikalne metode, možete da pokušate da prekrijete fleke uz pomoć korektora u boji breskve, koji bi trebalo da nanesete ispod pudera. Osim ovim metoda, postoje i neka prirodna rešenja koja će vam pomoći da se rešite fleka od sunca.

Aloe vera

Ova biljka je poznata kao rešenje za opekotine od sunca. Ukoliko uz njenu pomoć želite da se rešite fleka, u čajnu kašičicu aloe vera gela dodajte par kapi vitamina E iz kapsule, pa tu mešavinu nanesite na fleke i ostavite da odstoji na koži oko pola sata. Isperite preparat čistom vodom i postupak ponavljajte dva puta nedeljno.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je bogat antioksidansima, koji će vm pomoći prilikom uklanjanja oštećenja na koži nastalih zbog izlaganja sunčevim zracima. Kesicu zelenog čaja potopite u ključalu vodu na par minuta. Zatim, tu istu kesicu stisnite u čist peškirić za lice, pa tako natopljenim peškirićem nežno protrljajte regije gde su se fleke pojavile. Ovo bi trebalo ponoviti ujutru i uveče.

Paradajz

Likopen, kojeg u paradajzu ima u izobilju, pomaže pri eliminaciji slobodnih radikala i usporava proces starenja kože. Sredinu paradajza, u kojoj se nalaza semenke, istisnite i nanesite na tamne fleke, na kojima bi trebalo da odstoji oko 30 minuta. Pulpu pardajza bi nakon toga trebalo isprati hladnom vodom, piše portal minutzamene.com

Prevencija

Naravno, preventivne mere su uvek efikasnije od lečenja nastalog problema. Stoga, ukoliko želite da predupredite nastanak pega i fleka, poslušajte sledeće savete:

  • ostanite pod suncobranom i zaštitite lice, vrat, ruke i noge
  • koristite kreme za zaštitnim faktorom od 15 pa naviše, i to isključivo one za koje piše da štite i od UVA i od UVB zraka
  • ne izlažite se suncu između 10 i 16 časova
  • konzumirajte namirnice bogate vitaminom E
  • redovno radite pilinge kože tela i lica kako biste odstranili mrtve ćelije sa površine

Ukoliko ste ovim pravila pridržavate, ne samo da ćete lepo i ravnomerno pocrneti i izbeći pojavu pega i fleka, već ćete i umaniti fotostarenje kože, koje se javlja kada štetni UV zraci razgrađuju kolagen i elastin i time smanjuju njenu sposobnost regeneracije. Poslušajte ove savete i ostanite preplanuli i mladoliki.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)