Lice

5 MINUTA ZA LEPOTU: Evo šta da radite kada se probudite natečeni u licu!

Upravo ste se probudili, a lice vam izgleda kao naduvani balon? Budite bez brige, uz naše savete “ispeglaćete” stvar za svega par minuta!

22.06.2022 09:00

5 MINUTA ZA LEPOTU: Evo šta da radite kada se probudite natečeni u licu!
shutterstock.com

U letnjim mesecima često nam se dešava da se od vrućine probudimo otečeni i da nam lice izgleda kao sveže nadošlo testo. Osim visokih temperatura, unos slane hrane i alkohola, neredovan san i sezonske alergije mogu doprineti tome da nas nakon buđenja u ogledalu dočeka šok.

Ukoliko želite da ubrzate limfni sistem i smanjite otok u licu, portal Srećna Republika otkriva kako to možete uraditi u svega 5 minuta i uz 5 lakih koraka. Naime, kozmetičarka Ketrin Mekenzi Paterson je objasnila svoju jednostavnu i brzu rutinu nakon koje će vam lice biti zategnuto i sveže.

1. Masirajte lice i vrat

shutterstock.com

Žena masira vrat

Masažom ćete pospešiti porotok limfe, što će automatski smanjiti i otok na licu. Fokusirajte se na oblasti oko, ispred i iza ušiju, kao i oko vilica, budući da se veliki broj limfnih čvorova nalazi baš tu. Zatim nastavite masažu niz vrat, sve do ključne kosti. Kako bi vam ovaj ritual bio prijatniji i da biste istovremeno i nahranili kožu lica, kozmetičarka savetuje upotrebu ulja za lice prilikom izvođenja masaže.

2. Spavajte na leđima

shutterstock.com

Devojka spava na leđima

Jutarnji otok u predelu lica je sasvim normalna stvar, budući da ga izaziva zadržavanje tečnosti tokom noći, koje je uobičajeno. Ipak, ukoliko želite da smanjite efekte noćnog nakupljanja tečnosti u organizmu, pokušajte da promenite položaj u kome spavate ili barem onaj u kojem se uspavljujete. Narvno, ne možete kontrolisati položaj koji će vaše telo zauzeti tokom sna, ali ukoliko ležite na leđima dok tonete u san, to bi trebalo da smanji otečenost u predelu lica. Takođe, visoka temperature u spavaćoj sobi utiće na otok u predelu lica, te bi bilo idealno da ona bude oko 18 stepeni Celzijusa. Brže ćete zaspati, kvalitetnije ćete spavati i probudićete se sveži.

3. Korisitite Gua Sha kamen

shutterstock.com

Devojka sa gua sha kamenom i rolerom

Gua Sha kamen je već odavno deo kineske tradicionalne medicine, a od nedavno se može naći i na našim prostorima. Radi se o poludragom kamenu pastelnih boja koji ima specifičan oblik, pun udubljenja i ispupčenja, što ga čini idealnim za masažu  i opuštanje napetih mišića lica i vrata. Samim tim se podstiče prokrvljenost u ovim delovima tela, a višak tečnosti se eliminiše. Osim samog kamena, od pomoći vam mogu biti i roleri, koji sa svake strane imaju po valjkasti kamen različite veličine. Ukoliko ga rolate po licu prema gore, ova sprava će podstaći cirkulaciju i osvežiti vaše lice. I roler i Gua Sha kamen bi valjalo držati u frižideru i koristiti ih ujutru i uveče.

4. Primenite krioterapiju

shutterstock.com

Devojka drži kašičicu na podočnjaku

Za krioterapiju vam mogu poslužiti metalna kašika koju ste prethodno držali u frižideru, kockice leda ili kriške svežeg hladnog krastavca. Vaša koža će pri dodiru sa hladnoćom doživeti blagi šok, koji će ubrzati cirkulaciju i metabolizam, a od hladnoće će vam se stegnuti mišići lica i pogled će vam delovati budnije i odmornije, piše portal vogue.co.uk

5. Unosite više vode

shutterstock.com

Devojka sa maskom na licu pije vodu

Ukoliko povećate unos vode, posebno u letnjim danima, smanjićete jutarnju natečenost lica. Dakle, tokom celog dana, od jutra do večeri, postarajte se da popijete koju čašu vode više, jer će vam to ubrzati metabolizam, poboljšati zdravlje i uticati na svežinu i zategnutost vašeg lica.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)