Odrasli

DA SE ODMORITE I OZDRAVITE: Ovo je najbolji položaj za spavanje

Prevrćete se noću u želji da zauzmete određeni položaj. Ponekad osetite bol, ujutru umor. Možda ne zauzimate pravilnu pozu za spavanje

27.03.2022 15:30

DA SE ODMORITE I OZDRAVITE: Ovo je najbolji položaj za spavanje
unplash

Ljudi provedu skoro trećinu života u spavanju a način na koji spavaju razlikuje se od jednog do drugog čoveka. Mnogima je teško da se odvoje od kreveta, čak kažu da bi tu mogli da  provedu  i ceo dan. Na ovom komadu nameštaja punimo baterije tokom noći ali i po danu i san bi trebalo da nam bude kvalitetan. Položaj u kojem spavamo itekako određuje kvalitet našeg sna jer nesvesno tokom noći biramo način da se opustimo i da nam bude udobno. Da li je to uvek ispravan način?

Spavanje na leđima

Ovo je jedan od poželjnijih stilova spavanja jer na taj način održavate kičmu pravilnom, štitite kolena i kukove a za sve one koji se plaše stvaranja bora ovo je odličan način da to nekako spreče. Spavanjem na leđima vaše lice je zaštićeno i okrenuto prema gore.

Ova poza za spavanje je takođe dobra za sve one koji muku muče sa želudačnom kiselinom, jer ona sprečava gorušicu i pojavu refluksne bolesti.Ukoliko imate i dobar anatomski jastuk ovaj položaj će doprineti da izbegnete bolove u vratu i leđima. Spavanje na leđima se ne preporučuje ljudima koji hrču ili imaju apneju. Ne samo što na taj način remetite san drugima već može doći do problema sa kartoidnom arterijom koja snabdeva krvlju mozak i vrat.

unplash

Spavanje na leđima ima svoje benefite

Spavanje na boku

Svi oni koji se odlučuju za ovaj položaj prave odličan izbor. Ovo je drugi pogodan stil spavanja, jer vam omogućava potpuno opuštanje tela, drži kičmu u ispruženom položaju i smanjuje hrkanje. Spavanje na levom boku je posebno dobro jer na taj način se vrši veći dotok krvi i trudnicama se preporučuje ovaj položaj.

Loša stvar kada je bočno spavanje u pitanju, je da vam je lice izloženo pritisku što može izazvati bore i nepravilnosti. Takođe trebalo bi da vodite računa o dobrom jastuku za ovaj položaj spavanja jer ukoliko je neadekvatan, možete imati bolove u vratu ili može doći do ukočenosti  ramena. Zato je deblji jastuk koji će popuniti taj prostor između glave i vrata najpogodniji.

Spavanje na stomaku

Iako ovaj položaj u psihologiji opisuje druželjubive i komunikativne osobe, za zdravlje nije baš najpoželjniji. Pored toga što spavajući na trbuhu vršite pritisak na kičmu, mišiće i zglobove, ovde ćete pronaći odgovor za vaše bolove i umor prilikom ustajanja ujutru.

Za neke je možda zagrliti jastuk i spavati u ovom stilu najudobnije ali treba znati da vam on može izazvati pojavu  bora. Međutim, dobra vest za one koji pate od hrkanja i apneje, ovo je odličan način da tome stanu na put. Ipak, ako ne želite da izbegavate ovaj položaj preporučuje se tanji ili mekši jastuk koji neće vršiti pritisak na vrat, a po mogućnosti možete spavati i bez njega.

unplash

Spavanje na stomaku je za neke najudobnije

Fetus spavanje

Sklupčani u fetus položaj možda izgledate kao da vas boli nešto ili kao da ste promrzli, ali mnogi se odlučuju na ovaj vid spavanja jer se tako osećaju najudobnije i najopuštenije. Međutim, i ovaj položaj kao i spavanje na stomaku se ne preporučuj-ukoliko ga možete izbeći- jer ima i svoje loše strane. Ako imate problem sa zglobovima osetićete to kad se probudite ujutru. Spavanje u beba ili fetus položaju preporučuje se kod hrkanja i trudnicama jer tako omogućuju bolju cirkulaciju za nerođenu bebu i sprečavaju da materica pritišće jetru.

Prema nekim istraživanjima ovaj položaj sprečava nastanak Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Ako ipak spavate u ovom položaju pokušajte da se ne savijate puno i ne budete ukočeni jer ćete u suprotnom imati problem sa disanjem.

Kako god legli u krevet i zauzeli položaj za spavanje, treba da znate da je najbolji položaj onaj u kojem najbrže zaspite i osećate se naspavano.

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)