Kultura

MUZEJ U KRALJEVU ČUVA OMILJENI SRPSKI SPECIJALITET: U kući staroj preko 100 godina ima slatkiš koji je nacionalno blago

Ovo jedinstveno mesto nalazi se na porodičnom imanju porodice Cvetić.

12.06.2024 12:40

MUZEJ U KRALJEVU ČUVA OMILJENI SRPSKI SPECIJALITET: U kući staroj preko 100 godina ima slatkiš koji je nacionalno blago
Printscreen/instagram/s.zbiljicandturistickaorganizacijakraljevo

Kada bi vam neko rekao da možete posetiti najslađi muzej ikada da li biste mu poverovali? I to u Srbiji u Kraljevu. Iako smo navikli da muzeje krase razni antikviteti, predmeti koji u sebi nose veliku vrednost, za Cvetiće iz Kraljeva nema veće vrednosti od onoga što su napravile sopstvene ruke. To dokazuje i njihova porodična kuća koja je pretvorena u muzej slatka.

Ovo jedinstveno mesto se nalazi u njihovoj kući koja datira iz 1908. godine i kada kročite u nju imaćete osećaj kao da ste kročili u neku bajku. Porodica Cvetić čuva tradiciju koja polako izumire, a to je da gosta posluži slatkom i vodom kada im prvi put dođe u posetu. Vlasnici muzeja pored te tradicije čuvaju i recepte za najlepša slatka, dekorativno posuđe za njihov specijalitet preko 100 godina kao deo kulturnog nasleđa. 

Do sada su napravili preko 40 vrsta slatka koje su napravili Cvetići od voća i cveća poput ljubičica, jorgovana, bagrema, pretežno iz njihove bašte. Svi posetioci koji žele da obiđu ovaj nesvakidašnji muzej mogu to da učine, međutim neophodno je da se najave domaćinima, koji će ih srdačno dočekati i ispričati nešto i o njihovom muzeju, ali i o tradiciji pravljenja slatka.

Kuća Cvetića izgleda tradicionalno. Samim ulaskom u dnevnu sobu vide se tradicionalne vitrine, zidovi oblepljeni tapetama kao i heklani miljei na stolovima i nameštaju. Za one koji žele da osete kako je to nekada izgledalo i saznaju nešto više o dugoj tradiciji koja se neguje u Srbiji, mogu to da iz prve ruke vide upravo na ovom mestu.

Snimak u kojem je upoznala svoje pratioce sa ovim skrivenim mestom objavila je Suzana Zbiljić, ljubitelj putovanja, koja na svom profilu na Instagramu rado deli sa svojim pratiocima iskustva i razne putopise iz naše Zemlje i sveta.

Korisnici ove društvene mreže bili su oduševljeni otkrićem ovog mesta, za koje su priznali da ranije nisu čuli.

- Vau...godinama posećujem Kraljevo, ali nisam znala za muzej. 

- Kakve pametne, vredne i dobre ljude imamo! Živela Srbija!

- Nisam znala za ovo, baš je SLATKO!

- Odlično, treba čuvati tradiciju - bili su neki od komentara.

Neke domaćice su priznale kako ga i one rado prave i to od najrazličitijieg voća i da je pravo nacionalno blago što imamo ovakav običaj i domaći proizvod poput slatka.

Takođe, mnogi su dodali da će rado posetiti ovo mesto kada im se ukaže prilika za to.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)