Kultura

BILA JE NAJLEPŠA RUSKA PRINCEZA, A DOŽIVELA JE UŽASNU I SUROVU SMRT : Priča o Tatjani Nikolajevnoj Romanov nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Kralj Petar I Karađorđević zatražio je ruku Tatjane za svog sina i prestolonaslednika Aleksandra I.

09.10.2023 14:02

BILA JE NAJLEPŠA RUSKA PRINCEZA, A DOŽIVELA JE UŽASNU I SUROVU SMRT : Priča o Tatjani Nikolajevnoj Romanov nikoga ne ostavlja ravnodušnim
Profimedia

Velika kneginja Tatjana Nikolajevna Romanova bila je druga ćerka cara Nikolaja II, poslednjeg monarha Rusije, i carice Aleksandre. Rođena je 10. juna 1897. godine u Peterhof palati, blizu Sankt Peterburga. Tatjana je bila mlađa sestra velike kneginje Olge i starija sestra velike kneginje Marije, velike kneginje Anastasije i carevića Alekseja.

Tatjana je bila poznata po svojoj lepoti. Bila je visoka, vitka i elegantna. Imala je tamno kestenjastu kosu, sive oči i fine crte lica. Mnogi su smatrali da je najlepša od četiri velike kneginje i da najviše liči na svoju majku.

Tokom Prvog svetskog rata, predsedavala je mnogim humanitarnim komitetima i zajedno sa svojom starijom sestrom, velikom kneginjom Olgom, obučila se za medicinsku sestru. Brinula se o ranjenim vojnicima na teritoriji Carskog Sela od 1914. do 1917. godine.

Njen rad kao medicinske sestre završio se hapšenjem njene porodice 1917. godine nakon prve ruske revolucije.

 

https://pin.it/4TTfwst

 

NESUĐENA SRPSKA KRALJICA

Ruski car Nikola II Romanov bilo je netipično liberalan za vladara onog vremena. Pokazao je to u nekoliko navrata, a pogotovo kada je srpski kralj Petar I Karađorđević zatražio ruku njegove Tatjane za svog sina i prestolonaslednika Aleksandra I.

Prilikom posete Petrovgradu 1914. godine predsednik srpske vlade, Nikola Pašić, predao je pismo kralja Petra na koje je car Nikolaj odgovorio da on prepušta svojim ćerkama da odluče za koga se žele udati. Imala je 21 godinu kada je streljana. Vest o masakru porodice Romanov stigla je na Solunski front gde se naslednik Aleksandar burno oprostio od svoje nesuđene supruge i jugoslovenske kraljice.

Bračni pregovori su prekinuti zbog izbijanja Prvog svetskog rata, ali par je navodno razmenjivao pisma sve do tragičnog završetka porodice Romanov.

 

 

SUROVA SMRT TATJANE ROMANOV

Ruska princeza Tatjana Romanov je umrla 17. jula 1918. godine. Ona i njena porodica, carska porodica Romanov (car Nikolaj II Ruski, njegova supruga Aleksandra Fjodorovna i njihovo petoro dece: Olga, Tatjana, Marija, Anastasija i Aleksej) su streljani i izbodeni bajonetima od strane boljševičkih revolucionara pod vođstvom Jakova Jurovskog po naređenju Ural Regionalnog Sovjeta u Jekaterinburgu tokom noći 16-17. jula 1918. Smatra se da je razlog za njihovu egzekuciju bio strah boljševika da dolazi spasilačka partija. Čehoslovačka legija (koja se borila protiv komunista) bila je manje od nedelju dana udaljena od Jekaterinburga kada su Romanovi doživeli svoju konačnu sudbinu.

Njeno ubistvo od strane komunističkih revolucionara 17. jula 1918. godine rezultiralo je njenom kanonizacijom kao stradale od strane Ruske pravoslavne crkve.

Tatjana i sva njena braća i sestre ubrzo su bili predmet glasina da su preživeli ubistvo, a desetine lažnih tvrdnji su da su preživeli Romanovi. Međutim, smrti svih poslednjih careva porodice, uključujući Tatjanu, na rukama boljševika od tada su potvrđene naučnim dokazima.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)