Kultura

ZBOG VOJVODE MIŠIĆA JE PROMENILA VERU: Skandali, intrige i burna prošlost obavili su velom ljubav vojskovođe i francuske lepotice

Mnogi su sumnjali u iskrenost njihovih emocija i namere.

24.01.2024 18:15

ZBOG VOJVODE MIŠIĆA JE PROMENILA VERU: Skandali, intrige i burna prošlost obavili su velom ljubav vojskovođe i francuske lepotice
Wikipedia

Lujza Krikner, rođena u Francuskoj, bila je poznata po svojoj lepoti i harizmi, ali i po kontroverznoj prošlosti. Pre udaje za vojvodu Živojina Mišića, bila je udata za bogatog industrijalca, ali je ubrzo ostala udovica. Nakon toga, upoznala je vojvodu Mišića, koji je bio poznat po svom vojničkom umeću i visokom položaju u društvu.

Vojvoda Mišić je bio visoko cenjen u vojnim krugovima i uživao je ugled u društvu. Bio je hrabar vojskovođa i često se isticao svojom hrabrošću na bojištima. Nakon povratka iz vojne službe, posvetio se društvenom životu i bio je aktivan u diplomatskim krugovima.

Susret i ljubavna veza

Lujza i vojvoda su se upoznali na jednom balu u Parizu. Čim su se sreli, odmah su se zaljubili jedno u drugo. Njihova veza je bila predmet ogromne pažnje javnosti, s obzirom na Lujzinu prošlost i status vojvode. Mnogi su bili skeptični, ali njihova ljubav je bila jača od svih prepreka. Jedan od ključnih argumenata koji je iznet tokom javne rasprave o ovom slučaju bio je da je mladi par bio različitih vera. Porodica Krikner pripadala je reformatorskoj crkvi, dok je mladi poručnik Živojin Mišić bio pravoslavne vere. Ovo je bio jedan od glavnih razloga za protivljenje roditelja, ali to nije sprečilo Lujzu da pobegne sa Živojinom, uprkos odbijanju roditelja da daju miraz.

Wikipedia

Lujza je bila velika ljubav vojvode Živojina Mišića

Brak i skandali

Nakon bekstva, Lujza i Živojin Mišić venčali su se 30. oktobra 1884. godine u Vaznesenjskoj crkvi u Beogradu. Ovo venčanje je izazvalo dosta pažnje javnosti, s obzirom na njihov mešoviti brak i protivljenje njihovih porodica. Nakon nekoliko godina ljubavne veze, Lujza i vojvoda su se venčali u velikoj ceremoniji koja je okupila brojne ugledne ličnosti. Međutim, brak između Lujze i vojvode Mišića bio je popraćen skandalima i tračevima. Mnogi su sumnjali u iskrenost njihove ljubavi, dok su drugi kritikovali Lujzinu prošlost. Sa vojvodom Mišićem je imala šestoro dece, a njihova dva sina, Radovana, koji je stradao kao zarobljeni rezervni potpukovnik JV u proleće 1941, i sina Aleksandra, rezervnog majora JVuO su streljali Nemci u Valjevu 1941.

Nakon ovog događaja, Lujza je promenila protestantsku veru i prešla u pravoslavlje, a zatim je promenila i ime, pa je postala Magdalena Mišić.

Ljubavna priča koja je preživela sve prepreke

I pored svih izazova i prepreka, Lujza i vojvoda su ostali zajedno. Njihova ljubavna priča je preživela sve skandale i tračeve, a njihov brak je postao simbol istrajnosti i ljubavi koja pobeđuje sve prepreke. Njih dvoje su ostali posvećeni jedno drugom do kraja svojih života.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)