Kultura

DETETU SE GUBI SVAKI: Pod velom tajne Mileva i Albert Ajnštajn ostali su bez ćerkice, pisma dodatno potpiruju sumnju u tužan gest (FOTO)

Srpska matematičarka preminula je davne 1984. godine i još uvek nije rešena misterija njenog deteta.

30.04.2023 14:01

DETETU SE GUBI SVAKI: Pod velom tajne Mileva i Albert Ajnštajn ostali su bez ćerkice, pisma dodatno potpiruju sumnju u tužan gest (FOTO)
commons.wikimedia.org

Mileva Marić je rođena 19. decembra 1875. godine u Titelu, u Vojvodini (tada deo Austrougarske) u bogatoj porodici kao najstarija od troje dece Miloša Marića i Marije Ružić-Marić. Još kao dete je pokazala darovitost za matematiku, jezike, slikarstvo i muziku. Svoje školovanje je nastavila u Cirihu i 1896. godine upisala je studije medicine. To je bio jedan od retkih gradova, u to doba, sa fakultetima koji su primali i žene. Ubrzo se prebacila na Državnu politehničku školu na studije matematike i fizike. Ona je bila tek peta žena koja je primljena u tu školu.

Jedan od njenih kolega bio je i Albert Ajnštajn, koji je tada imao sedamnaest godina i sa kojim se brzo sprijateljila. Prve dve godine studiranja su za nju bile veoma uspešne, a provela je i jedan semestar u Hajdelbergu. Dok je bila odsutna dopisivala se sa Albertom, koji joj je govorio da mu nedostaje. U Cirih se vratila 1899. i njihova veza je postala ozbiljnija. Ajnštajnovi roditelji su se protivili njihovoj ljubavi jer je Mileva bila starija od njega tri i po godine i nije bila Jevrejka. Oni su uprkos tome bili nerazdvojni, a njihova ljubav svakim danom je sve više jačala. Nakon odmora sa Albertom na jezeru Komo, Mileva je saznala da je trudna

I danas veo misterije obavija priču oko prvog deteta Alberta i Mileve. Naime, prema jednoj teoriji, početkom februara 1902. godine u Novom Sadu rodila se devojčica Lizerl, ali je otac Albert nikada nije video. Lizerl je ubrzo obolela od šarlaha i nije poznato da li je umrla ili je data na usvajanje.

Zeev Rozenkranc, urednik i zamenik direktora "Projekta Ajnštajnovih spisa", govorio je o toj misteriji.

- Zapravo ne znamo šta se desilo s njom posle njene druge godine. Bilo je istoričara i novinara koji su putovali u Srbiju i pokušali da pronađu njene tragove, kopali po dokumentima i evidenciji u arhivama i skladištima, sve bez uspeha. Možda je data na usvajanje ili je možda preminula. Prosto ne znamo - tvrdio je Rozenkranc, piše BBC.

Prema nekim spisima tvrdilo se da to dete čak i ne postoji, te da nikada nije rođeno. Međutim, u pronađenim pismima koje su Albert i Mileva razmenjivali, njihova ćerkica je rođena, ali su razmatrali da je daju na usvajanje jer je u to vreme bila velika sramota dobiti dete izvan braka.

Tokom trudnoće, Albert je pisao Milevi obećavajući joj da će biti dobar muž.

- Jedini problem koji nam preostaje da rešimo jeste kako da zadržimo našu Lizerl uz nas. Ne bih voleo da moramo da je damo na usvajanje - pisalo je u jednom od pisama.

Tim iza "Projekta Ajnštajnovi spisi" otkrio je postojanje deteta tek 1986. godine, kad je pronašao još jedan deo naučnikove prepiske sa Milevom.

Inače, Mileva i Albert imali su još dvoje dece. Venčali su se 1903. i dobili dva sina, Hansa Alberta (Hans Albert Einstein) i Eduarda (Eduard Einstein). Razišli su se 1914. godine, a Mileva se sa sinovima iz Berlina vratila u Cirih. Zvanično su se razveli 14. februara 1919. godine, a on se iste godine ponovo oženio.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)