Kultura

SRBI U ŠOKU! Objavljena je nova rang lista, evo gde se naš narod nalazi po KVOCIJENTU INTELIGENCIJE!

Decenijama smo se kao nacija mogli pohvaliti brojnim medaljama sa sportskih, naučnih takmičenja, međutim, zvanična lista najinteligentnijih naroda sveta i Evrope, pokazuje poražavajuće podatke za svakog Srbina.

28.09.2022 16:01

SRBI U ŠOKU! Objavljena je nova rang lista, evo gde se naš narod nalazi po KVOCIJENTU INTELIGENCIJE!
shutterstock.com

Sajt "Svetska populacija", koji se bavi brojnim karakteristikama naroda, između ostalog, objavio je i rang listu naroda sa najvećim procentom ljudi koji imaju visok kvocijent inteligencije (IQ) kako u svetu, tako i u Evropi. Neki od podataka zaista su iznenađujući. 

Među prvih pet država na najvećim kvocijientom inteligencije njenih stanovnika nalaze se Japan, Tajvan, Singapur, Južna Koreja i Kina. Dakle, azijske države uzele su apsolutni primat.

Ono što je poražavajuće jeste to kako je rangirana Srbija. Naime, naša država se u svetu nalazi na čak 59. mestu po kriterijumu brojnosti onih stanovnika s visokim IQ. Prema podacima ovog sajta, prosečan IQ u Srbiji je tek 89,9. Ako uzmemo u obzir da se prosečnom vrednošću smatra ona od 100, jasno je da podaci pokazuju da smo dosta ispod proseka.

shutterstock.com

Deca u školskoj klupi

Da stvar bude gora, ako pogledamo podatke samo na nivou Evrope, tu su podaci Srbije još lošiji. Naime, naša zemlja je na evropskom tlu rangirana u top 8 nacija sa najmanjim kvocijentom inteligencije. Tu nezavidnu titulu delimo sa Rumunijom, Bosnom i Hercegovinom, Grčkom, Bugarskom, Maltom, Portugalom i Španijom.

Čak tri države iz našeg neposrednog okruženja su na svetskoj listi nacija sa najvećim IQ. Mađarska je najbolje rangirana sa prosečnim IQ od 99.24, Slovenija sa 98.6 i Hrvatska sa 95.97. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)