Tetka Saveta

MALI RAJ u dvorištu: Napravite malo dekorativno jezero

Ako ste u projektu dekorisanja dvorišta i želite da unesete dašak prirode, malo jezero je sjajna ideja koja će oduševiti sve. Da biste ga napravili ne treba vam velike mnogo novca. Malo slobodnog vremena, koje možete izdvajati u periodu kada odmarate od posla je dovoljno, a rad na njemu će vas zabaviti.

21.07.2022 19:00

MALI RAJ u dvorištu: Napravite malo dekorativno jezero
Foto: Shutterstock

Voda je izvor života i svi znaju koliko uživaju kada su u prirodi i naiđu na neko jezero, pa makar bilo i veštačko. Želja mnogih majstora i ljubitelja eksterijera je da takvo jedno jezerce naprave u svom dvorištu, jer ovakav detalj oplemenjuje prostor, a nikako ga ne kvari. Neprestano se stvaraju ideje kako dizajnirati ono idealno za vrt  jer se trendovi i stilovi neprestano menjaju.

U zavisnosti od budžeta i prostora kojim raspolažete osmislćete i adekvatni vodeni detalj za vašu baštu i napraviti pravu malu oazu u kojoj ćete uživati zajedno sa ukućanima. Jezero se može dekorisati različitim rekvizitima, od kamenja, cveća do igračaka. Ukoliko volite diskretne i simbolične detalje, mala barica će biti sasvim dovoljna da upotpuni eksterijer vašeg doma, a ukoliko volite elegantniji stil, možete se malo više potruditi oko svog vrta.

 

 

Kako napraviti klasično malo jezerce u dvorištu?

Za početak vam je neophodno da imate foliju, onu neprobojnu  koja je namenjena za ovakve vrste projekata i recimo plastenike koja bi trebalo da izdrži ovakvu investiciju. U zavisnosti od kvadrature prostora i budžeta kojim raspolažete, procenite i osmislite šta je to što želite za vaš "mali raj".

Okopavanje prostora

Pripremu terena počinjete  okopavanjem prostora koji ste prethodno definisali i oivičili. Pažljivo po ivicama gde će biti jezero iskopavate zemlju jednostavnim alatom za baštu, najbolje ašovom. Jezero može biti pravilnog oblika, okruglo ili pravugaono, ali možete eksperimentisati da ono bude krivudavo, tako da će  imati jači efekat i delovati prirodnije. Kada je ono iskopano onako kako ste zamislili sledeći korak je betoniranje ili malterisanje iskopanog prostora. Možda će vam tu trebati malo strpljenja i više vremena, ali će vas rezultati na kraju oduševiti.

Prilikom betoniranja, najbolje je odmah nanositi kamenje po ivici jezera kako bi se ono odmah učvrstilo, jer u suprotnom se malterisani prostor suši i moraćete dodatno da postavljate kamenje, ukoliko želite ono bude  fiksirano i da deluje lepše. Postoji mogućnost da ga samo poređate ili ogradite njime slojevito jezero, ali je svakako bolje da ne brinete da će spoljašnji uticaji narušiti izgled jezera.

 

 

Nanošenje folije

Kada je taj proces gotov i kada utvrdite da je malterisani prostor osušen, prelazite na sledeću fazu, nanošenja folije. Iako to može biti klasični najlon, majstori preporuučuju uvek onu foliju koja je predviđena za jezerca i druge slične radove poput plastenika jer će više izdržati. Iako bi providna folija delovala prirodnije, većina se odlučuje za plavu boju kako bi efekat bio poput pravih prirodnih jezera, a svakako je boja umirujuća za oči kada budete boravili u dvorištu.

Preko folije na dnu jezerca možete ubaciti kamenčice različite veličine i boje, možete ga naći svuda, jer će mu dati prirodniji i pitomiji izgled. Neko radi i suprotne korake, betonirajući preko folije koja je naneta na iskopani deo.

Raščišćavanje i dolivanje vode u jezero

Višak folije i zemlje sa strane treba odstraniti, da bi izgled jezera bio lepši i elegantniji. Na njemu ne bi trebalo da  ostanu bilo kakvi tragovi rada. Kada se takođe višak zemlje odstrani, treba dobro poravnati površinu oko jezera, da sve bude u nivou sa dvorištem.

Kada je to gotovo, jezero se ipuni vodom do nivoa koji želite, trebalo bi da bude nešto manje od nivoa dvorišta jer treba izbeći izlivanja usled obilnijih padavina ukoliko niste tu da prekrijete dvorište.

 

 

Dekorisanje okolnog prostora

U zavisnosti od toga šta volite, možete tako i urediti svoju malu oazu. Jezero može izgledati poput jednostavnih veštačkih jezera koje viđate po parkovima uz neku biljku koju možete da zasadite. Možete ga ipak dodatno opitomiti rekvizitima poput baštenskih igračaka u vidu životinjica, žaba, labudova ili kornjača ili možete dodati nekog patuljka. Ukoliko imate dece, ovo će posebno biti doživljaj za njih, jer će jezero izgledati poput prave male bajke u dvorištu.

 

 

Napravite jezero od gume

Ukoliko vam je veliki projekat okopavati novi prostor i upuštati se u ovakve avanture, ljubitelji ovakvih projekata na društvenim mrežama nude sjajna rešenja uz pomoć gumi. Nepotrebne gume sa točkova mnogi u poslednje vreme koriste kao dekorativni materijal za dvorište. Uglavnom služe ili kao ograda u bašti ako su manje, ili se unutar njih zasadi cveće različitih sorti. Premazane u različite boje, ove dekorativne gume daju predivan i autentičan izgled vašem dvorištu, a sada ih možete iskoristiti za pravljenje malog jezerceta.

Kada se iseče unutrašnji deo gume, da bi se gornji otvor proširio, sledeće što treba uraditi je: staviti cigle pri dnu, kako bi služile kao oslonac, a zatim ceo taj deo popuniti stiroporom. Kada je guma unutra dobro očišćena i suva, obložiti je  folijom koja će se kamenjem pričvrstiti gore pri ivici, kao i dole da se folija ne bi pomerala. Sledeći korak i završni je, ispuniti prostor vodom.  Malo dekorativno instant jezerce za dvorište je spremno i možete ga dodatno dekorisati po potrebi, a gumu iscrtati ili prefarbati nekom bojom.

                  

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)