Tetka Saveta

Prozori su vam stalno umazani i flekavi od insekata? Ovaj sastojak iz kuhinje UČINIĆE DA ZABLISTAJU KAO NIKAD, evo kako se koristi!

Drage dame, ukoliko ste koristile mnoga hemijska sredstva, pa i kombinovale u svojoj režiji neke sastojke iz kuće kako biste očistile prljave prozore, a oni ipak nisu dali rezultate, imamo za vas trajno rešenje.

18.06.2022 16:00

Prozori su vam stalno umazani i flekavi od insekata? Ovaj sastojak iz kuhinje UČINIĆE DA ZABLISTAJU KAO NIKAD, evo kako se koristi!
pexels.com

Mnogim domaćicama je čišćenje kuće prava noćna mora, naročito kada treba uraditi "generalku" ili prebrisati prozore. Svi smo se makar jednom u životu suočili s umazanim staklima i nakon što smo ih prethodno očistili jer se prilikom jakih sunčevih zraka vidi svaka mrlja koja nije dobro tretirana, a od putanje "kretanja" krpe posebno nas boli glava. Osim toga, više od prašnjavih prozora, mogu da nas iznerviraju samo stakla umazana flekama od insekata. A kako ih očistiti da blistaju?

Stručnjaci za čišćenje otkrivaju veliku tajnu i predlažu da pogledate u kuhinjske ormariće gde se najverovatnije krije jedan magični sastojak od kog će vaši prozori zablistati.

Zaboravite na magične krpe, na sredstva na koja bacate pare samo zato jer se reklamiraju, već uzmite, sodu bikarbonu. Da, ona bi mogla biti vaš saveznik u borbi s prljavim i isflekanim prozorima, tvrdi Adam Pavson iz kompanije „Zdrav Stil UK“.

Pixabay

Soda se pokazala kao ne samo odličan sastojak u pripremi kolača, već i u čišćenju uflekanih prozora

Taj ekspert je naveo da bi prašak koji mnoge žene najčešće koriste u pripremi jela i kolača, bio zaista pravo rešenje da vam se prozori cakle. Nije nepoznato da sodi bikarboni domaćice pribegavaju u mnogim slučajevima kada je čišćenje u pitanju jer se pokazala vrlo efikasnom u uklanjanju prljavštine.

Za razliku od klasičnih abrazivnih sredstava, koja su se takođe pokazala kao dobra u otklanjanju tvrdokornih mrlja, soda ima nežnu mineralnu strukturu koja ne ostavlja tragove i grube ogrebotine.

Pixabay

Sirće, savetuju stručnjaci, iskoristite da zajedno s toplom vodom prebrišete prvi sloj prljavštine sa stakla

Međutim, pre početka čišćenja prozora sodom, potrebno je prebrisati prašinu, a zatim je poželjno da malo rastvorenog sirćeta u vodi nanesete na stakla kako bi ta kombinacija namirnica skinula površinski sloj prljavštine koja se nataložila na njemu. Za dodatni sjaj, Pavson savetuje dodavanje male količine praška za pecivo.

On ističe da u dodir sa našim prozorima mogu doći razne biljke i lišće koje se mogu zadržati na okvirima ili u unutrašnjosti prozora. Ceo proces čišćenja je beznačajan ako vam nisu potpuno očišćeni prozori, pa on savetuje da prethodno pređete na brisanje prašine i prljavštine koja se nataložila na staklu, kao i na lišće koje se zadržalo na spoljašnjoj strani prozora, pa tek onda da pristupite čišćenju unutrašnjosti prozora.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)