Tetka Saveta

NAPRAVITE originalne poklone za prijatelje! Nudimo vam ne samo predloge već i POSTUPAK pravljenja

Ovi darovi će biti unikatni i nosiće vaš lični pečat. Potrebno je malo vremena, mašte i spretne ruke a materijal verovatno već imate u kući ili ga možete povoljno kupiti

24.06.2022 14:00

NAPRAVITE originalne  poklone za prijatelje! Nudimo vam ne samo predloge već i POSTUPAK pravljenja
shutterstock.com

U današnje vreme kada se sve može naručiti i kupiti izbor poklona za drage i bliske ljude nije neki izazov. Posebne prilike kao što su rođendani ili godišnjice često nameću pitanje šta kupiti a da bude draga uspomena i da ne dođete u situaciju da je baš takav dar kupio još neko.

Ukoliko želite originalni poklon možda je najbolje da ga napravite sami. Potrebno je malo vremena, mašte, vešte ruke i najčešće ono što već imate u kuću kao što je lepak, perlice od stare ogrlice ili obična teglica. Ako ste uz to i vešti u šivenju ili umete nešto da izvezete onda nema granica za maštovite i jedinstvene darove koji će nositi vaš lični pečat.

Srećna republika nudi 8 predloga kako da sami napravite ovakve poklone koji će obradovati vaše najmilije.  

Printscreen Instagram/@Слика на профилу корисника little.love.jar little.love.jar

Podrška dragim osobama kroz poruke

1. Teglica želja

Ovakvi pokloni su sve popularniji. Lako i brzo se prave, a osim teglice praktično možete iskoristiti sve što vam dođe pod ruku kao što su stare kutije od slatkiša, kutije u obliku srca koje se mogu kupiti i nisu skupe. Nađite ili kupite manju teglicu neobičnog oblika i unutra ubacite male papiriće različitih boja. Na njima ispišite želje za dragu osobu, mudre misli ili citate omiljenog pisca osobe za koju pravite poklon. Možete ubaciti i nekoliko šarenih bombona. Poenta je da osoba koja dobije teglicu želja u trenutku kad joj ne ide baš najbolje u životu može da uzme papiriće i pročita vaše želje i poruke koje će joj pomoći da prevaziđe težak period u životu.

Pixabay.com

Ovo mleko za negu tela je potpuno prirodno

2. Prirodno mleko za telo

Ovo je savršen poklon za drugaricu, majku ili bilo koju damu koja vodi računa o sopstvenom izgledu. Umesto da mleko za telo kupite u najbližoj prodavnici obradujte je prirodnim losionom koji ste samo napravili a mi vam nudimo i proveren recept.

Sastojci:

  • 2 šolje kokosovog ulja
  • 3 kašičice meda
  • 2 kašike narendane kore od pomorandže ili limuna.

Priprema:

U posudu ili veću teglu sipajte sve sastojke, dobro ih izmešajte i ostavite da odstoje 24 sata. Sutradan smesu procedite kroz gazu da pokupite krupne delove kore voća. Sipajte u posudu ili teglicu, ukrasite je mašnicom i vaš poklon je spreman.

Pixabay.com

Sami birate materijal i boje za ručno pravljene jastučiće

3. Ukrasno jastuče

Lepi ukrasni jastučići ulepšaće i dati toplinu svakom domu. Umesto da kupujete već gotove brzo i lako možete i sami da napravite ukrasne jastučiće i to u veličini i obliku koji želite. Potrebno vam je malo običnog platna koje ćete prošiti po ivicama, ali obavezno ostavite otvor za punjenje. Ukoliko niste u prilici da kupite kockice sečenog sunđera možete ga napuniti vatom ili čak starim najlonskim čarapama sve dok ne dobijete veličinu koju želite. Navlaku pravite na isti način, možete da je izvezete ukoliko ste vešti ili je ukrasite perlicama a ivice ukrasnom trakom ili čipkom koju možete kupiti u bilo kojoj prodavnici pozamaterije. Ubacite jastuče u navlaku i vaš poklon je gotov.

Printscreen Youtube

Ovaj akvarijum će sigurno obradovati mališane

4. Akvarijum

Ovaj poklon je idealan za decu posebno za mališane koji vole ribice a roditelji nemaju gde da drže akvarijum. Uzmite veću teglu i na dno ubacite kamenčiće koje ste doneli sa mora, 3 do 4 školjke i malu veštačku zelenu biljku. Ukoliko je nemate možete je kupiti vrlo jeftino u bilo kom pet šopu. Napunite teglu vodom i kapnite nekoliko kapi plave jestive boje ili mastila da je obojite. Gumene figurice riba zakačite tankim najlonom za poklopac tegle i zatvorite. Ovakav poklon će oduševiti svako dete a mama neće morati da ga čisti kao kad je u pitanju akvarijum sa pravim, živim ribicama.  

Printscreen Youtube

Na ovaj način možete praviti podmetače različitih veličina i namena

5. Jedinstveni podmetač

Uzmite kotur debelog kanapa omiljene boje i jednostavno ga namotavajte u krug uz povremeno dodavanje lepka kako bi bio čvršći. Kraj isecite i ivice obradite plamenom upaljača kako se ne bi pojavljivali končići. Na naličje podmetača zalepite čvršći karton koji će sve držati na mestu i podmetač je gotov. Može da se koristi kao ukrasni podmetač za saksije sa cvećem. Na isti način možete napraviti i manje podmetače za čaše ili ukoliko koristite materijal otporan na toplotu podmetače za vrele šerpe.

Pixabay.com

Obeležite mesta koja biste voleli da posetite sa partnerom ili dragim osobama

6. Karta putovanja

Vašem partneru je rođendan i opet imate dilemu šta da mu poklonite za divan dan. Zašto mu ne biste poklonili kartu putovanja. Iz starog atlasa pažljivo isecite kartu sveta ili dela sveta gde želite da zajedno putujete. Kartu ubacite u stari ram od slike. Čiodama, recimo plave boje, možete obeležiti mesta gde ste već zajedno putovali a crvenim tamo gde želite i planirate da putujete.

shutterstock.com

Kolaž zajedničkih fotografija biće poklon za pamćenje

7. Kolaž uspomena

U današnje vreme kad su digitalne fotografije zamenile stare albume a sve se čuva u telefonu ili na lap topu budite originalni i ponudite unikatan poklon koji će sigurno obradovati vašu blisku osobu. Odnesite u neku fotografsku radnju zajedničke slike i tražite da vam naprave kao nekad na papiru. Od tih fotografija možete napraviti kolaž uspomena i staviti do znanja bliskoj osobi koliko vam znači. Verujte, ovakav dar nikoga neće ostaviti ravnodušnim.  

Pixabay.com

Ručno pravljenu sveću možete da uparite sa bombonjerom i vaš poklon će biti pun pogodak

8. Mirišljava sveća

Ukrasne mirišljave sveće su uvek lep dar posebno ukoliko su vaših ruku delo. Osim toga dodaćete omiljeni miris vaše prijateljice koja će se uvek setiti vas kad god bude koristila sveću. Za pravljenje mirisnih sveća potreban je vosak ili ostaci stare sveće, deblja pamučna nit za fitilj, kalup i eterično ulje po izboru. Kao kalup može vam poslužiti presečena limenka od nekog pića koju ćete namazati uljem sa unutrašnje strane kako bi se sveća lakše izvadila. Na vrh kalupa stavite štipaljku koja će držati fitilj. U šerpici rastopite vosak, dodajte eterično ulje i sve dobro izmešajte. Pažljivo sipajte vosak u kalup i ostavite narednih 3 do 4 sata da se stegne. Prilikom sipanja toplog voska u kalup možete dodati i manju grančicu ili cvetić. Kad se vosak stvrdne izvadite sveću iz kalupa i ukrasite je mašnom.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)