Darivanje je prelepo!

MALI VODIČ ZA KUPOVINU POKLONA: Tradicija i kultura iz celog sveta upakovane u savete za darivanje!

Kupovina poklona nije najlakši zadatak, ali uz ove savete postaće vam omiljeni deo praznika!

17.12.2021 21:49

MALI VODIČ ZA KUPOVINU POKLONA: Tradicija i kultura iz celog sveta upakovane u savete za darivanje!
pexels.com

Novogodišnje i božićne praznike uobičajeno prati darivanje koje nekim ljudima čini veliko zadovoljstvo, dok drugi ljudi razbijaju glavu smišljajući šta kome treba kupiti. Ova lepa tradicija trebalo bi da se čuva i neguje, a poklon koji se odlučite da date govori mnogo o odnosu koji imate sa sa osobom kojoj ste poklon namenili. 

Koliko je važan sam poklon, važno je i kako ćete ga upakovati, odnosno koliko će ih biti. Svaka kultura ima svoje običaje vezane za darivanje, a portal Srećna republika, pomoći će vam da odaberete savršen poklon za vama drage osobe u skladu sa istorijom i tradicijom društva kome ona pripada. 

pexels.com

Deda Mraz sa poklonom u rukama

Odakle potiče tradicija darivanja?

Drevni Egipćani bili su prvi narod koji je počeo sa namenskim darivanjem poklona. Kada faraon umre, njegovi sledbenici sahranjivali su poklone sa njim kako bi što lakše prešao na onaj svet i tamo se što bolje snašao. Kasnije se to proširilo i na ceremoniju krunisanja, pa su faraoni dobijali skupocene poklone, poput oružja, nakita i posuđa kada stupe na vlast. 

Ova tradicija kod starih Egipćana pokazuje jedan važan motiv kod darivanja. Potrebno je da poklon date osobi koju poštujete, a ne nekome ko vas ne zanima. Kod starih Egipćana ta osoba je bila faraon, danas su to prijatelji, porodica ili neki poznanik koji vam je mnogo pomogao, pa želite kroz situnicu da mu pokažete zahvalnost. Ako osoba ne spada u neku od ove tri grupe, nema potrebe da joj kupujete poklon. Poštovanje i ljubav leže u osnovi darivanja, a davanje bez tih osećanja gubi svaki smisao. Naravno, ukoliko želite nekom da pomognete ili ulepšate dan, to je lep gest koji svakako treba da uradite, ali ukoliko se predomišljate oko kupovine poklona za neku osobu, jednostavno nemojte da ga kupite. Em nećete potrošiti novac koji svakako, očigledno, želite da sačuvate, em nećete tu osobu počastiti poklonom o kome niste nimalo razmišljali. 

pexels.com

Kip Slobode

Pokloni su i simbol moći

Pokloni obično prate praznike, a u zavisnosti od toga kome kupujete poklon, želite da ostavite drugačiji utisak. Skuplje poklone kupujete kada želite da pokažete da ste moćni ili da vašoj, budućoj, dragoj možete da pružite sve što joj je potrebno. Cena poklona ne znači ništa kada poklon kupujete osobi koju volite, jer je bitna poruka koju on šalje toj osobi, ali kada je u pitanju poslovni partner kome želite da pokažete svoji položaj ili da ste jako bitni, bolje je da se otvorite malo više. U poslovnom svetu, novac otvara mnoga vrata, a iskazuje i da poštujete saradnika, te ćete uz skup alkohol ili kubanski tompus, pokazati da vam je stalo do toga da se dogovor postigne, ali i da niste na tom sastanku samo da bi izvukli korist od druge strane. 

Najskuplji poklon na svetu bio je Kip Slobode koji je Francuska darovala Americi na stogodišnjicu pobede u ratu za nezavisnost 1876. godine, a Francuska i Amerika u tom periodu bili su veliki saveznici i kasnije su pomagale jedna drugoj u mnogim svetskim krizama.

Šta kupiti?

Kada se odlučite kome ćete da kupite poklon potrebno je da razmislite o tome šta kupiti tim osobama. Postoje pokloni koji spadaju u tradicionalne i koji uvek obraduju one koji ih dobiju, a postoji i ona grupa poklona koja zahteva da odlično poznajete osobu kojoj poklon kupujete. Ukoliko ne poznajete neku osobu dovoljno dobro, odlučite se za neki od konvencionalnih poklona. Evropljani uglavnom kupuju bombonjere i čokolade ženama, dok muškarcima uzimaju dobar alkohol. Etiopljani će se pak naljutiti ako je poklon skup, dok se u Japanu i Kini boja poklona smatra bitnom, te bi valjalo da izbegnete predmete u crnoj, plavoj i beloj boji, koje se povezuju sa smrću. Kada kupujete poklon nekome ko nije sa našeg područja, proučite tradiciju njegove zemlje, pokazaćete mu da ga zaista poštujete i da ste odvojili vreme za odabir poklona. 

Ako pak neku osobu dobro poznajete, trebalo bi da razmislite o tome šta ta osoba voli ili joj treba. Poklon ne mora biti skup, dovoljno je da ga ta osoba želi, a da iz nekog razloga nije nikada bio dovoljno bitan da ga sama sebi kupi. Takav poklon će vama dragu osobu iskreno obradovati, jer će znati da je pažljivo slušate i pružate joj ono što želi, a sama sebi nikada ne bi priuštila. 

Boja i broj poklona

Evropljani i Amerikanci po pitanju boje poklona prilično su opušteni, te prilikom pakovanja poklona uglavnom biramo omiljenu boju osobe kojoj ćemo poklon i dati, ali ukoliko Japancima i Kinezima date poklon u plavoj, beloj ili crnoj boji, uvredićete ih, dok crvena pretstavlja bogatstvo, nadu i prosparitet. Takođe, u Indiji vole šarene boje, te je poželjno da poklone pakujete u šarene papire. 

pexels.com

Bele i roze ruže

 

Što se same boje poklona tiče, ako ne možete da se odlučite između nekoliko različitih boja, onda vam je adekvatan savet da birate prema simboličkom značenju boja. Recimo, ukoliko se odlučite za ruže savetujemo vam da za partnerku one budu crvene boje, za simpatiju ili sestru roze, a za majku bele. Crvena boja označava romantičnu ljubav, roze govori o prijateljskoj i rodbinskoj ljubavi, dok bela simbolizuje nežnost, nevinost i poštovanje. Slično je i kod kupovine odeće i donjeg veša, ukoliko se odlučite za crveni donji veš, to znači da toj osobi želite puno ljubavi. Ukoliko izaberete žuti veš, onda joj želite uspeh na poslu i bogatstvo, a ako se odlučite za crni, šaljete joj poruku da želite da imate odnose sa njom. Sledeći put kad budete kupovali poklon, razmislite i o boji, one šalju prikrivene poruke, a jedna od njih je svakako da ste uložili trud u odabir poklona. 

Što se broja poklona tiče, bilo bi poželjno da ne kupujete nikada paran broj cvetova živim ljudima. Dve ruže odnećete na groblje, a tri se kupuju devojci. Takođe, Italijani ne vole ništa sa brojem 17, koji je za njih nesrećan, a kod nas je možda pametno da izbegavate broj 13. 

pexels.com

Prstenje

Mali savet za muškarce

Kada ne znate šta da kupite svojoj dragoj, dobar izbor je uvek nakit, donji veš ili dobar parfem. Žene jako vole da izgledaju i da se osećaju lepo, a njihovom samopouzdanju pomaže i kada znaju da se vama jako sviđaju. Bogati muškarci iz filmova nisu ludi što su se zamlaćivali traženjem takvih poklona za svoje drage. Jednostavno je. Vaša devojka biće srećna što je nešto od toga dobila, a vi ćete dobiti priliku da uživate u pogledu kakav ste vi zamislili i oduvek želeli.

Naravno, važno je da pratite njen ukus, ako znate da više voli srebro nego zlato, birajte nakit od srebra koji vi mislite da bi joj lepo stajao i oduševićete je sigurno.

Ne zaboravite da dobar nakit ne mora nužno značiti skup nakit. Cena nakita se kreće od nekih 3,000 dinara do par (desetina) hiljada evra. Postoji nakit za svačiji džep, i važno je samo da li će se taj konkretan nakit dopasti osobi kojoj ga kupujete.

Važno je još jednom naglasiti da kada nekome kupujete poklon, to je simbol da tu osobu poštujete i volite, a samim tim vrlo je važno da poklon bude u skladu sa njenom kulturom i tradicijom, te da pokažete osobi da ste se zaista potrudili da je iznenadite.

Komentari (0)