Prelepo!

NAJHLADNIJA MESTA NA SVETU: Život ovde može biti pravi izazov!

Najhladnija mesta na dvetu mogu delovati neprivlačno zbog svoje temperatura, ali su zaista fastinantna!

01.12.2021 09:16

NAJHLADNIJA MESTA NA SVETU: Život ovde može biti pravi izazov!
pexels.com

Priroda je fascinantna. Njeni oblici i ponašanje oduševljavaju, pa i izazivaju strah u ljudima širom sveta. Koliko god voleli tropska ostrva, gde se čini da leto traje zauvek, toliko nas se privlače hladna mesta na ivici sveta. Ipak, koliko god neko mesto bilo hladno i koliko god život bio težak u tim oblastima, postoji nešto magično vezano za svako od njih, a portal Srećna republika, potrudio se da nađe lepotu u najhladnijim mestima na svetu.

Antarktik

Kontinent koji se nalazi na samom jugu zemljine kugle, Antarktik, najhladnije je mesto na zemljinoj kugli. Temperatura se u ovom delu sveta kreće i do minus 90 stepeni. Antarktik je, zaista, fastinantan. Neki njegovi su najosvetljeniji delovi sveta, te imaju i do 22h sata sunca dnevno. Sa druge strane, drugi njegovi delovi ovog kontinenta vide jedan izlazak i zalazak sunca godišnje.

Ono što Antarktik zaista čini prelepim jeste broj naučnih stanica koja se nalazi na njemu. Ljudi su uprkos ovako niskoj temperaturi našli način da žive i rade na ovom kontinentu, te nam donose nova saznanja sa najhladnijeg mesta na svetu.

Aljaska

Na Aljasci se nalazi najveći vrh Severne Amerike. Planina Denali na visini je od 6.000 metara nadmorske visine, a pogodna je i za planinarenje. Ipak, iako ima spektakularan pogled, nemojte pomišljati da se upustite u to iskustvo bez debelih slojeva odeće. Naime, temperatura na ovoj planini ide i do minus 70 stepeni.

Rusija

Određeni delovi Rusije, zauzimaju treće mesto na listi najhladnijih mesta na planeti. Temperatura u tim delovima ove velike zemlje može se spustiti i do minus 69 stepeni celzijusa. Ipak, u delovima gde temperatura nije toliko ekstremna, svakako nije baš previše toplo.

Ono što Rusiju čini prelepom zemljom svakako je njena tradicija i kultura, koja je bogata, a ljude širom sveta oduševljavaju ruski pisci, čija se dela nalaze među najznačajnijim delima svetke književnosti.

Komentari (0)