Tetka Saveta

SPAS ZA RODITELJE: Kako naučiti decu da steknu radne navike?

Verovatno ste videli neku decu koja aktivno i sa zadovoljstvom učestvuju u organizaciji dana sa svojim roditeljima, potpuno samostalno obavljaju neke sitne poslove i uopšte nemaju otpor prema tome. Oni su usvojili ove navike od malih nogu, ali kako?

02.04.2022 16:00

SPAS ZA RODITELJE: Kako naučiti decu da steknu radne navike?
unplash

Radne navike su izuzetno važne za život svakog pojedinca. Bez njih čovek ne bi bio produktivno biće niti bi mogao da ostvari  bilo kakav cilj.  Za mališane je od izuzetne važnosti da radne navike stiču još u ranom detinjstvu. Prema nekim istraživanjima one su jako važne za razvoj i kasnije za uspeh u životu, a važnije su možda i od drugih osobina ličnosti.

Dete nema izgrađenu samokontrolu i rad za njega predstavlja neprijatnost. Važno je da roditelj na pravi način detetu približi to da mora kod sebe da izgradi odgovornost a to će učiniti pre svega sopstvenim primerom. Međutim mališani itekako umeju da se dokazuju u nečemu što nauče ili da vam sa zadovoljstvom pomognu oko čišćenja kuće ili pripreme hrane. Još ako dobiju okolo pohvale, nema veće motivacije za njih.

Ipak treba znati da primer za sticanje radnih navika deca nose od kuće i držaće se tog obrazca kakvi ste vi, za početak. Svoje prve radne navike deca stiču u vrtiću, tu nauče da vode higijenu o sebi, da poslože odeću, pospreme igračke, a za ostalo se morate vi pozabaviti da ih naučite.

 

Osigurati pozitivnu porodičnu atmosferu

Svako od nas voli da svoj posao obavlja u prijatnom radnom okruženju, tako važi i za decu. Kada se u kući neguju topli i zdravi odnosi i pomaganje to će biti odlična osnova da dete za zadovoljstvom usmerite na određene aktivnosti bez negodovanja.

Stvoriti pozitivnu sliku o radu

Najbolji način na koji ćete uticati na dete da zavoli rad i obaveze jeste da razgovarate sa njim o učenju i obavezama i da mu to približite na najpozitivniji način, kroz druženje, igru, neke zanimljive stvari koje će mu držati pažnju. 

unplash

Odgovornost se stiče od malih nogu

 

Uspostavite dnevne rutine

Obaveze koje imaju mališani dok pohađaju školu i kada su na raspustu se prilično razlikuju. Zato je važno napraviti agendu aktivnosti koje će se uvek u isto vreme poštovati. Na primer vreme ručka, vreme za igru, vreme kada se radi domaći zadatak, vreme kada zajedno radite nešto kreativno (pravite kolač)

Budite dosledni

Psiholozi tvrde da je važno da budete dosledni za svaku naviku na kojoj insistirate. U organizaciji sobe, pospremanju igračaka, u pripremi hrane...Ukoliko budete odustajali, prekidali započeto zbog nečeg drugog, dete neće uopšte to shvatiti kao obavezu i brzo će izgubiti želju da završi svoj posao.

Napravite plan rada

Važno je da isplanirate vreme izvršavanja obaveze ali i za igru. Svaka završena obaveza može se nagraditi i igrom. Obe aktivnosti mogu se rasporediti vremenski i detetu objasniti da i za jedno i za drugo ima vremena.

unplash

Sticanje radnih navika nekada je i za decu ali i za roditelje dug proces

 

Dajte detetu samostalnost

Bitno je dati detetu samostalnost u radu. Neka ono samo obavi svoju radnu obavezu, vi mu možete biti podrška ali ukoliko ne zatraži pomoć pustite ga da sam završi započeto. Nemojte ga svakog trenutka prekidati, pozivati na ručak jer tako neće shvatiti važnost zadatka koji mora da završi.

unplash

Samostalnost je jako važna kod deteta

 

Ponudite im kreativno rešenje

Tražite od mališana da pospremite sobu ili je očistite, ili da posložite odeću? Zašto ne biste to uradili uz neku njima omiljenu pesmu i na taj način istovremeno napravili i žurku. Kroz kreativnost će dete pokazati sav svoj potencijal i biti motivisano da aktivno učestvuje u mnogim zadacima.

Nađite način da objasnite detetu zašto treba nešto da uradi 

Psiholozi savetuju da dete ne treba kritikovati ili grditi ukoliko dobro ne radi svoj posao, već mu na lep i jednostavan način treba objasniti gde greši i kako da ga najbolje uradi. Pohvala je uvek bolja od kritike, ako je na mestu, zato uvek treba pohvaliti dete za uloženi trud. Radne obaveze deci stvaraju pritisak, dok ih ne steknu naravno i zato je važno objasniti detetu zbog čega je nešto važno uraditi i zašto je to za njega dobro. Nema boljeg puta od razgovora i objašnjenja.

unplash

Nakon završenih obaveza, igra je nagrada

 

Ukoliko dete izbegava svoju obavezu zbog nekakvog otpora ili poteškoća koje su prisutne, može lako da izgubi radnu naviku. Na vama je da na vreme uočite kako se vaš mališan nosi sa svojim teretom i onim što je pred njega postavljeno. Treba znati da stvaranje radnih navika treba da bude zadovoljstvo i za vas i za vaše dete, treba da pronađete pravi način da to usadite detetu bez velikih muka i za vas i za njega.

Na kraju, dete može reći "zašto to moram da radim kada nisam do sada?". To može biti nezgodna rečenica i nešto što ne očekujete ali treba detetu objasniti da više nije malo i da se sada neke stvari podrazumevaju kako raste jer se oočekuje da bude odgovorniji. Za svaki uloženi trud treba dati do znanja detetu da ga čeka nagrada, ali isto tako i kazna za ono što odbija da uradi. 

Radne navike će ne samo izgraditi od deteta uspešnu i produktivnu osobu, već će dete postati odgovorno i znati da ceni slobodno vreme za igru.

Komentari (0)