Korisno je znati

SPREČITE ISUŠIVANJE VAZDUHA: Uz nekoliko trikova ćete uvek imati svež vazduh u stanu

Grejanje u stanju isušuje vazduh što šteti zdravlju, isušuje kožu i oštećuje nameštaj

07.01.2022 11:00

SPREČITE ISUŠIVANJE VAZDUHA: Uz nekoliko trikova ćete uvek imati svež vazduh u stanu
Pixabay

Zima i hladno vreme zahtevaju zagrejane domove. Koliko god volimo da nam bude toplo u stanu, to sa sobom donosi neželjene efekte a jedna od njih je smanjena vlažnost vazduha. Suv vazduh smeta organima za disanje jer su nos, koža i sluznica suvi.

Takav vazduh naročito ne prija onima koji pate od astme, a može da izazove i iritaciju oka, grlobolju i probleme sa sinusima. Oni koji imaju osetljivu kožu, osetiće dodatno peckanje, svrab i crvenilo ako dugo borave u prostorijama sa suvim vazduhom.

To je naročito veliki problem noću pa je dobar savet, između ostalog, ne spavati u jako zagrejanim prostorijama. Pored toga, suv vazduh šteti imunitetu jer se smanjuje otpornost od štetnih mikroorganizama.

Najvažnije je da se prostorije redovno provetravaju jer se na taj način najlakše obezbeđuje dodatna vlažnost i uništavaju virusi kojima pogoduju takve sredine. Stručnjaci savetuju da je dovoljno tri od četiri puta dnevno na nekoliko minuta širom otvoriti prozor i provetriti prostoriju. Obavezno to treba učiniti ujutru, čim se ustane, i uveče, pre spavanja.

Pixabay

Najvažnije je da se redovno provetravaju prostorije

 

Posude sa vodom su takođe delotvorne. Za radijatore postoje posebne plastične posude u koje se sipa voda i iz koji isparava tečnost tokom grejanja. Na termo pećima može da se stavi šerpa sa vodom, u koju može da se stavi nekoliko kapi eteričnog mirisa zbog čega će kuća lepo mirisati. Ovu vodu treba menjati svakog dana.

Postoji još jedan dobar trik koji će ovlažiti vazduh u stanu čime ćete upotrebiti i kore od citrusnog voća. U šerpicu stavite vodu i u nju dodajte korice limuna, limete, pomorandže ili grejpfruta. Ostavite da ta mešavina proključa, a para koja isparava će osvežiti prostorije i poboljšati raspoloženje.

Sobne biljke su od velike koristi jer čiste vazduh od štetnih materija i vlaže vazduh. Ne treba ih samo držati u spavaćim sobama a ostale prostore oplemenite fikusima, filadendronima, dracenama…

Ne zaboravite da zbog toplih prostorija i zimi treba da unosite dovoljnu količinu tečnosti i nahranite kožu balzamima i hidrirajućim kremama. Povremeno treba koristiti i kapi za oči, naročito ako veći deo dana provodite u zatvorenim prostorijama, pored ekrana kompjutera.

Komentari (0)