Tetka Saveta

USKRŠNJA TRPEZA KOD PRAVOSLAVACA! Jedna vrsta mesa bi obavezno trebalo da se nađe na stolu - najdetaljniji recepti za predjela, čorbu, glavno jelo i DESERT! (FOTO)

Svaki deo Srbije ima svoje običaje, ali kako ističu etnolozi, preporučuje se da se svako domaćinstvo odluči pre za jagnjetinu, nego prasetinu, evo i zašto.

Slika Autora
byDragana Petrović

17.04.2025 09:40

USKRŠNJA TRPEZA KOD PRAVOSLAVACA! Jedna vrsta mesa bi obavezno trebalo da se nađe na stolu - najdetaljniji recepti za predjela, čorbu, glavno jelo i DESERT! (FOTO)
Privatna arhiva

Uskrs je, pored Božića, najveći hrišćanski praznik kojim se slavi vaskrsnuće Isusa Hrista i pobeda života nad smrću. Simbol ovog praznika su vaskršnja, šarena jaja, koja su obavezan deo i praznične trpeze. To je prilika da se porodica okupi oko trpeze koja treba da bude bogata kako bi se simbolično privuklo blagostanje u dom do narednog Uskrsa.

Uskrsu prethodi sedmonedeljni post, a svi koji su ga ispoštovali prvo bi trebalo da se omrse vaskršnjim jajima. Kad je u pitanju uskršnja trpeza, svaki deo Srbije ima svoje običaje, ali kako ističu etnolozi, na stolu bi trebalo da se nađe jagnjetina, dok je prasetina simbolično vezana za Božić.

Srećna Republika vam poklanja predlog za prazičnu vaskršnju trpezu od predjela, glavnog jela i deserta sa sve receptima kako se ove đakonije pripremaju.

Predjelo

Punjena jaja na uskršnji način

Sastojci:

  • 10 kuvana jaja
  • 150 g majoneza
  • 1 kašičica senfa
  • 200 g sitno sekane šunke ili tunjevina
  • Peršun ili vlasac za dekoraciju

Priprema:

Prepolovite kuvana jaja, izvadite žumanca, pomešajte ih sa majonezom, senfom i šunkom (ili tunjevinom), pa vratite fil u belanca. Ukrasite sitno seckanim začinskim biljem.

prvatna arhiva

Predjelo može da bude i lepo servirana pršuta i ostali suhomesnate delikatesi

Mini korpice sa sirom i jajima

  • 500 g korpica od lisnatog testa ili mini tart kalupi
  • 5 jaja
  • veća pavlaka
  • 250 g feta sira ili trapist
  • 150 g spanaća ili mladog luka

Priprema:

Umutite jaja i pavlaku, dodati sir i spanać ili luk, pa peći u mini korpicama dok ne porumene.

Supa ili čorba

Čorba od povrća

Sastojci:

  • srednji crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 3 šargarepe
  • paškanat ili manji koren peršuna
  • krompir
  • 100 g graška (može zamrznut)
  • 100 g kukuruza (može iz konzerve)
  • tikvica 
  • 2 kašike ulja 
  • 2 l povrtne supe ili vode sa kockom za supu
  • So i biber po ukusu
  • Pola veze svežeg peršuna (po ukusu)
  • 100 ml pavlake za kuvanje

Priprema:

Povrće očistite i iseckajte na sitne kockice. U većoj šerpi zagrejte ulje, dodajte luk i dinstajte dva do tri minuta. Dodajte beli luk, šargarepu i paškanat, pa sve zajedno dinstajte još pet minuta. Potom dodajte krompir, grašak, tikvicu i kukuruz, nalijte vodu sa kockom supe i kuvati oko 25 minuta na laganijoj vatri dok povrće ne omekša.

Dodajte pavlaku za kuvanje za kremastiji ukus, posoliti, pobiberiti, posuti peršunom i kuvati još jedna minut, a potom skloniti sa ringle.

prvatna arhiva

Prema rečima etnologa, jagnjetina se tradicionalno služi za Vaskrs dok je prasetina simbol Božića

Glavno jelo

Sočna jagnjetina sa ruzmarinom

Sastojci:

  • 1,5 kg jagnjećeg buta ili plećke (sa kostima)
  • 5 čena belog luka (oko 20 g)
  • 2 grančice svežeg ruzmarina (ili 2 kašičice sušenog)
  • kašičica suve majčine dušice (timijan)
  • kašičica soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • kašičica aleve paprike
  • 2 kašike maslinovog ulja 
  • kašika limunovog soka
  • 200 ml supe ili vode (po potrebi tokom pečenja)
  • 2 glavice crnog luka i 3 šargarepe (sečene, za podlogu ispod mesa)

Priprema:

Meso oprati i dobro osušiti papirnim ubrusom ili krpom. Beli luk sitno naseckaci ili zgnječiti, pomešati sa uljem, limunovim sokom, solju, biberom, paprikom, majčinom dušicom i ruzmarinom. Istrljati meso ovom marinadom sa svih strana. Ako imate vremena, ostavite da odstoji 2–3 sata, a idealno preko noći u frižideru. Zagrejte rernu na 180°C, potom stavite jagnjetinu u pleh, a po želji ispod stavite sečeni crni luk i šargarepu kao podlogu. Nalijte 100 ml vode ili supe, pokrijte aluminijumskom folijom ili poklopcem ako koristite posudu sa poklopcem. Peći pokriveno oko dva do dva i po sata, a povremeno dolivajuti malo tečnosti ako ispari. Zatim skinuti foliju, pojačti temperaturu na 200°C i peći još 20–30 minuta da meso dobije zlatnu, hrskavu koricu. Meso je pečeno kad se odvaja od kostiju, a treba ga ostaviti 10 -15 minuta pre sečenja da se "odmori". Uz ovo jagnjeće pečenje kao prilog najčešće se služi krompir pečen sa začinima (možete ga peći i uz jagnjetinu) kako bi poprimio ukus mesa, ali se krompir dodaje oko 45 minuta pre nego što meso bude pečeno. Uz ovo meso savršeno ide i sos od crvenog vina i luka, koji je bogat i aromatičan, kao u restoranima.

Sos od crvenog vina 

Sastojci:

  • crveni luk (sitno seckan)
  • kašika maslaca ili ulja
  • 150 ml crvenog vina
  • 100 ml bujona (povrtnog ili goveđeg)
  • So, biber, grančica timijana ili ruzmarina

Priprema:

Na malo maslaca propržiti luk dok ne omekša. Dodati vino, pustiti da se malo dinsta, oko pet do šest minuta, dodati bujon, začine i kuvati još 10-ak minuta dok se zgusne. Procediti ako želite "gladak" sos.

Desert

Čokoladni mus u čaši

U pitanju je kremast i preukusan desert koji se priprema za desetak minuta - nema pečenja, ali mu je potrebno vreme da se dobro ohladi. Čokoladni mus ima laganu teksturu i savrešen je kao desert posle obilnoh vaskršnjeg ručka. Možete da ga pripremite i uveče, pa da se dobro ohladi u frižideru tokom noći.

Sastojci:

  • 300 g kvalitetne crne čokolade (oko 70% kakaa)
  • 450 ml slatke pavlake (najbolje hladna)
  • 4 komada jaja
  • 70 g šećera
  • Prstohvat soli
  • 1–1,5 kašičica vanile (za dodatnu aromu)

Za dekoraciju:

Rendana čokolada, sveže maline, listići nane, šlag ili malo kakao praha

Priprema:

Umutiti pavlaku dok ne postane čvrsta, pa je staviti u frižider dok pripremate ostalo. Umutiti žumanca sa šećerom (uz dodatak vanile za bolji ukus) dok ne postane penasto. U odvojenoj posudi, sa prstohvatom soli, umutiti belanca u čvrst sneg. Iseckati čokoladu na komade i otopiti je na pari ili pažljivo u mikrotalasnoj. Pustiti da se malo prohladi, ali da ostane tečna. U otopljenu čokoladu umešati smesu od žumanaca. Zatim pažljivo dodati sneg od belanaca, lagano mešajući da se zadrži vazdušasta struktura. Na kraju dodati umućenu pavlaku i sve sjediniti laganim pokretima. Rasporediti mus u 6 čaša ili manjih činija i ostaviti u frižideru da se ohladi najmanje dva sata (idealno je da ostane preko noći). Neposredno pre serviranja, ukrasiti po želji - malinama, rendanom čokoloadom ili pospi kakao prah.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)