Ako volite da kuvate, nikako ne možete da izbegnete beli luk bez kojeg nema dobrog jela. Ali, to istovremeno znači da će vam ruke posle seckanja imati neprijatan miris belog luka koji se oseća nadaleko.Međutim, ne brinite, pomoć za uklanjanje ovog mirisa ćete naći na najčudnijim mestima, od vodice za ispiranje usta do paradajza.
Verovali ili ne, stručnjaci, uključujući tu i čuvenu kuvaricu Martu Stjuart, na prvom mestu preporučuju nerđajući čelik!
- Najefikasniji način za uklanjanje smarda belog luka je da pod vodom trljate prste preko sudopere ili posuđa od nerđajućeg čelika - tvrdi kuvarica Megan Hil.
A objašnjenje je jednostavno - oksid iz nerđajućeg čelike se vezuje sa alicinom iz belog luka, i tako miris sa vaših prstiju prelazi na podlogu koju ste koristili za trljanje.
Međutim, to nije sve, a Hil i njene kolege preporučuju još šest proverenih načina za skidanje neprijatnog mirisa.

George Mdivanian / Panthermedia / Profimedia
Limun
Kriška limuna ili limete, i prstohvat soli i time počnite da trljate prste.
Paradajz
Isecite male komade paradajza ili koristite sok za uklanjanje smrada.
Kafa
Naravno da ni ova lista ne može da prođe bez kafe, tačnije taloga kafe kojim trljate prste pod vodom.
Soda bikarbona
U maloj posudi u odnosu 1:2 pomešajte so isodu bikarbonu. Pomešajte ovu smsu, i pod vodom time trljajte prste.
Pasta za zube
Trunčicu zubne paste pod vodom utrljajte preko prstiju.
Vodica za ispiranje usta
Sipajte jedan čep vodice za ispiranje usta na prste i detaljno utrljajte, prenosi BHG.
Komentari (0)