Tetka Saveta

CEO ŽIVOT POGREŠNO PERETE PEŠKIRE, OVO JE GREŠKA KOJU MNOGI PRAVE: Ključna je jedna stvar

Nikako ne smete da preterujeste sa deterdžentom, tvrdi stručnjak za higijenu Alen Civlak.

03.12.2024 06:10

CEO ŽIVOT POGREŠNO PERETE PEŠKIRE, OVO JE GREŠKA KOJU MNOGI PRAVE: Ključna je jedna stvar
shutterstock.com

Sasvim logično, peškire, naročito one koje koristite u kupatilu, treba prati što češće. Međutim, posle svakog pranja oni gube na mekoći, a tome doprinosi i velika greška koju većina ljudi pravi - a to je da se peškiri ne peru na pravi način.

- Jedan peškir prosečno traje od dve do pet godina, u zavisnosti od kvaliteta, koliko često se koristi i na koji način se održava. Ukoliko ih perete na pravi način, produžićete njihov rok upotrebe i zadržati mekoću i sposobnost upijanja - navodi Alen Civlak, stručnjak za pranje veša.

On dodaje da je najveća zabluda mišljenje da korišćenje veće količine deterdženta garantuje čistoću peškira.

- Istina je savim drugačija. Naime, ako koristite previše deterdženta, njegovi ostaci će dovesti do toga da peškiri budu grubi i hrapavi na dodir. Ali, još dve stvari su bitne za mekoću peškira, temperatura na kojoj ih perete i izbor omekšivača. Peškiri se ne "osećaju" dobro u hladnoj vodi i zato ih ne perite na 30, već na 60 stepeni - tvrdi Civlak.

Foto: Shuterstock

Kako da peškiri ostanu mekani i mirišljavi?

Prema njegovim rečima, vruća voda je mnogo efikasnija u ubijanju bakterija i uklanjanju telesnih ulja iz vlakana peškira.

Takođe, on napominje da omekšivač ne treba koristiti tokom pranja peškira jer ne oblaže vlakna kao što je to slučaj kod drugih materijala. Umesto omekšivača, Alen savetuje da koristimo prirodni miris čistih peškira.

- Ako želite da vaši peškiri budu baš mekani, s vremena na vreme ubacite pola šolje alkoholnog sirćeta u veš mašinu kada ih perete. Svakih nekoliko meseci operite peškire vrelom vodom sa sirćetom i na taj način ćete sprečiti nakupljanje deterdženta i sačuvati njihov svež miris - zaključio je Civlak, prenosi Miror (Mirror).

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)