Kolač sa đumbirom (Ginger cake) je prava jesenja poslastica koja će vam ulepšati hladne jesenje dane. Može da se posluži uz kafu ili čaj, a prilikom pripreme zamirisaće vam cela kuća.
Đumbir je začinska biqka vrlo intenzivnog mirisa i ukusa, može da se koristi koren u svežem stanju, ali i sušen i samleven kao prah. Izuzetno je zdrav, čuva imunitet i savršen je za hladne jesenje i zimske dane. U Srbiji se svež koren đumbira najčešće koristi za pripremu čaja, ali malo ko prah ove biljke koristi kao začin iako savršen i i zdrav dodatak za razna jela i poslastice.
Recept za kolač sa đumbirom je trenutno hit i najtraženiji među srpskim domaćicama. Srećna republika vam zato poklanja recept za kolač sa đumbirom koji će vas oduševiti i koji ćete uvek praviti.
Sastojci:
- 300 g mekog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
- 100 g otopljenog putera
- 4 jaja
- 150 g šećera u prahu
- 100 ml likera od pomorandže
- 100 g sitno seckanog kandiranog đumbira
- 50 g seckanih oraha
- 50 g kakao praha
Za natapanje
125 ml skuvanog kakao
Priprema:
Pomešajte brašno i prašak za pecivo, a potom dodajte ostale sastojke i mešajte lagano mikserom dok ne dobijete glatko, ujednačeno testo bez grudvica. Testo ne treba da bude suviše gusto, ali ni retko. U prethodno pripremljen i podmazan kalup sipajte testo i ubacite u zagrejanu rernu. Najbolje je da ga stavite na donju rešetku kako ne bi izgoreo po vrhu. Pecite na 180 stepeni 20 do 30 minuta.
Najlakši način da proverite da li je kolač pečen je da ga bocnete dužim čačkalicom, Ako na čačkalici ne ostane testo kolač je gotov.
U posebnu posudu pripremite skuvani kakao. Možete dodati mleko da bude ukusnije,a potom umešajte liker od pomorandže. Prelijte kolač i ostavite da se ohladi, da testo upije sok. Pre služenja isecite i pospite odozgo prah šećerom.
Komentari (0)