Tetka Saveta

U SRBIJI NAJAVLJENO NEVREME, DA LI JE TO ZNAK DA UNESETE CVEĆE S TERASE? Obratite pažnju na jednu stvar

Važno je da biljke na pravi način sredite i pripremite za boravak u zaštićenom prostoru.

13.09.2024 14:07

U SRBIJI NAJAVLJENO NEVREME, DA LI JE TO ZNAK DA UNESETE CVEĆE S TERASE? Obratite pažnju na jednu stvar
Schutterstock

Posle vrelog leta u Srbiju, došlo je do naglog zahlađenja uz drastičan pad temperature. Mnogi su tokom leta držali sobno cveće na terasi kako bi uživalo u suncu, pa sad imaju dilemu kad je pravo vreme da ga unesu u stan ili kući.

Sobno cveće je osetljivo na niske temperature i može očas posla da propadne ukoliko ga ne unesete u kuću na vreme.

Pad temperature

Većina sobnih biljaka koje su popularne kod nas su tropske biljke (razne vrste paprati, bendžamin, spatifilum, kaktusi...) koji ne podnose niske temperature. Kako ističu iskusni ljubitelji cveća siguran znak za povratak vaših biljaka u zaštićen prostor je kad spoljna temperatura padne ispod 10 stepeni, posebno tokom noći. 

Foto: Shutterstok

Pre unošenja u stan dobro pregledajte biljku i očistite je od prljavštine

Važno je da ih na pravi način sredite i pripremite za boravak u zaštićenom prostoru. To znači da pre nego što ga unesete sa terase uklonite suvo lišće i nečistoće, ali i dobro pregledajte biljku i uverite se da na njoj nema neželjenih bubica kao što su lisne vaši ili crveni paukovi kako ih sa biljkama ne biste uzeli u stan.

Operite listove vlažnim sunđerom ili još bolje dobro ga istuširajte ako mu to prija kako biste uklonili prašinu i moguće insekte. Ukoliko i nakon toga primetite sitne bubice kako gamižu po vašem cveću upotrebite neko od sredstava za zaštitu bilja.

Gde staviti saksije?

Nakon unošenja u stan stavite saksije što bliže prozorima i svetlosti kako biste smanjili stres biljaka. Vodite računa da ne budu na promaji, jer većina sobnih biljaka ne toleriše promaju koja im smeta.

Nakon četiri do pet dana kad se biljka adaptirala na nove  uslove života možete pomeriti saksiju gde želite, ali obavezno što dalje od radijatora, klima uređaja i drugih grejnih tela koja mogu da unište vaše zelene ljubimice.

Jesen je vreme kad se većina sobnih biljaka priprema za zimsko mirovanja zato sa presađivanjem sačakajte proleće čak i ako primetite da im je saksija postala mala.

shutterstock.com

Za početak cveće stavite bliže prozoru kako bi se adaptiralo na nove uslove života

Vodite računa o zalivanju koje treba smanjiti  na jednom nedeljno odstajalom vodom. Ukoliko imate tropske biljke važno je da ih povremeno orošavata. 

Dobra ideja je da na dno tacne od saksije stavite kaminčiće i sipate voduu tacnu. Kamenčići će biljku i koren držati dalje od vode čime će se sprečiti truljenje korena, ali će voda isparavati oko biljke pružajući joj dovoljno vlažnosti koja joj je potrebna. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)