Tetka Saveta

LETU SE BLIŽI KRAJ, A OPASNIH STRŠLJENA JE SVE VIŠE: Plaše se OVE stvari - jedino ih to potpuno eliminiše

Evo kako da se rešite ovih opasnih insekata.

04.09.2024 05:02

LETU SE BLIŽI KRAJ, A OPASNIH STRŠLJENA JE SVE VIŠE: Plaše se OVE stvari - jedino ih to potpuno eliminiše
Shutterstock

Letnji meseci donose povećanu aktivnost stršljena, čija su gnezda često ozbiljan problem kada se nalaze u prostoru u kom obitavamo redovno. U ovim periodima, stršljeni se namnože i stvaraju nove zajednice, koje mogu biti izuzetno opasne zbog agresivnog ponašanja i bolnih uboda. Gnezda stršljenova mogu se nalaziti u prirodnim šupljinama poput drveća i stena, ali mnogo više problema predstavljaju gnezda koja se nalaze u blizini objekata u kojima žive ljudi.

Za efikasnu borbu protiv stršljenova, važno je imati pravu opremu i strategiju. Najefikasniji način za rešavanje ovog problema je potpuno uklanjanje gnezda. Ovo je moguće samo uz upotrebu specijalizovane opreme koja je znatno jača od standardne pčelarske opreme, jer ubod stršljena može biti dubok i bolan. Drugi pristup je korišćenje insekticida, koji se može primeniti komprimovanim sprejom dizajniranim specifično za stršljene, prenosi Krstarica. Ovi sprejevi imaju dozatore koji omogućavaju prskanje na udaljenosti do tri metra, što je dovoljno da se tretira gnezdo iz sigurnog rastojanja.

Shutterstock

Stršljeni se samo jednog plaše!

Kao alternativa protiv ovih insekata, može se koristiti koncentrate insekticida (poput osatoks-koncentrata) koje treba razrediti prema uputstvu i naneti pomoću prskalice sa produžetkom. Ovaj metod omogućava bezbedno održavanje distance tokom primene.

Evo kako da napravite zamke za stršljene

Kao dodatak hemijskim metodama, efikasne su i zamke za stršljene. Plastične flaše sa otvorima u sredini, u koje se sipa malo piva ili voćnog soka, predstavljaju vrlo delotvorne klopke. Takođe, lepljive trake ili lepak za miševe, postavljeni u blizini gnezda sa komadićima ribe ili mesa, mogu privući i uhvatiti značajan broj stršljena. Iako ovi mamci ne privlače pčele, neodoljiv miris užeglog mesa efikasno privlači stršljene, a kada se jednom zagrizu, često dolazi do nakupljanja većeg broja insekata.

Ove metode mogu značajno smanjiti broj stršljena i pomoći u održavanju sigurnosti u vašem okruženju čak i tokom kraja ovog leta. 

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)