Odrasli

OVU STVAR NIKAKO NE SMETE DA RADITE KADA VAS UBODE PČELA: Ako napravimo istu grešku - može doći do velikog problema

Ovo je možda prva reakcija mnogih od nas, ali grešimo.

07.06.2024 11:05

OVU STVAR NIKAKO NE SMETE DA RADITE KADA VAS UBODE PČELA: Ako napravimo istu grešku - može doći do velikog problema
Chris DELMAS / AFP / Profimedia

Ništa ne može pokvariti dan poput ujeda pčele. Međutim, nakon ovog neprijatnog susreta postoji jedna stvar koju ne biste smeli uraditi jer bi to samo povećalo bol.

Kada vas pčela ubode, ostavlja svoju žaoku u vašoj koži. Ova situacija može biti frustrirajuća, ali stručnjaci daju važne savete kako se nositi s tim.

Jedna stvar je ključna

Profesor Džejms Logan, stručnjak za kontrolu bolesti na Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu, ističe da je ključno ne paničiti i ne izvlačiti žaoku naglo. Takav postupak samo će širiti otrov kroz kožu i uzrokovati veću bol.

Umesto toga, preporučuje se lagano pomeranje kreditnom karticom ili noktom duž kože kako biste uhvatili žaoku i pažljivo je uklonili. Ovo je važno jer smanjuje rizik od daljeg širenja otrova i smanjuje bol.

 

Nakon što se žaoka ukloni, preporučljivo je uzeti antihistaminik i staviti led na mesto ujeda radi ublažavanja nelagode. Ovi koraci mogu značajno olakšati situaciju i ubrzati proces oporavka nakon ujeda pčele.

Ujed pčele može biti neprijatan, ali pravilno postupanje nakon ujeda može značajno ublažiti nelagodu i omogućiti brži oporavak. Sledite ove savete stručnjaka kako biste se lakše nosili s ovom neugodnom situacijom. Ukoliko dođe do alergijske reakcije ili niste sigurni da li imate alergiju na ubod pčele ili ne, javite se lekaru. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)