Tetka Saveta

KAD SE MESO UBACUJE U HLADNU, A KAD U VRELU VODU: Kuvari otkrili trik, samo ovako će biti - savršeno

Sve zavisi za šta ćete upotrebiti ovu namirnicu nakon kuvanja.

12.08.2024 10:09

KAD SE MESO UBACUJE U HLADNU, A KAD U VRELU VODU: Kuvari otkrili trik, samo ovako će biti - savršeno
Shutterstock

Meso je važan izvor proteina koji su neophodni za noramlan rad ljudskog organizama. Većina domaćica meso priprema na isti način - prži ga, dinsta ili peče.

Mnogi zaboravljaju da je kuvano mesa zapravo najzdraviji način njegove upotrebe. Ali, tu se najčešće javlja problem da meso koje se kuva može da ostane žilavo i tvrdo ili pak da se previše raspadne.

Zavisi šta spremate

Kako otkrivaju profesionalni kuvari tajna je u načinu pripreme, odnosno da li meso za kuvanje stavljate u hladnu ili vrelu vodu. Način pripreme zavisi od toga kako ćete ga kasnije upotrebiti. Nije isto da li ćete kuvano meso samo jesti uz neki prilog ili ćete ga upotrebiti za, recimo, salatu.

Od toga zavisi i temperatura vode kako bi se zadržala sočnost ove namirnice. Kako su objasnili kuvaru ukoliko vam je kuvano meso potrebno za neko jelo ili salatu onda ga obavezno ubacite u ključalu vodu.

Shuterstock

Kuvano meso je najzdraviji način njegove konzumacije

Na ovaj način će izgubiti najmanje od svojih hranljivih materija, biće sočno i neće se raspadati. Trik je da ga nakon kuvanja ostavite da se postepeno ohladi u vodi u kojoj se kuvalo, jer će tako biti mnogo ukusnije. Ovo pravilo posebno važi za pileće meso.

U hladnu vodu se jedino ubacuje meso za supe ili čorbe, pa se kuva postepeno kako se temperatura vode povećava. 

Nije naodmet naučiti ovakve male trikove majstora kuhinje i profesionalaca koji svakodnevno pripremaju brojne specijalitete i imaju ogromno iskustvo u pripremanju hrane.  

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)