Tetka Saveta

ZABORAVITE NA RUPE NA ODEĆI, EVO KAKO DA SE ZAUVEK OTARASITE MOLJACA: Ove stvari organski ne podnose!

Iako su mali i skoro neprimetni, spadaju u velike štetočine.

05.08.2024 13:48

ZABORAVITE NA RUPE NA ODEĆI, EVO KAKO DA SE ZAUVEK OTARASITE MOLJACA: Ove stvari organski ne podnose!
Shutterstock

Prvo pravilo glasi da hranu nikada ne treba da čuvate u kuhinjskim ormarićima iznad šporeta, jer moljci lako uđu unutra i polažu svoje larve. Ove male štetočine su veliki ljubitelji integralnih žitarica, posebno smeđeg pirinča, heljde, prosa i brašna.

Čuvanje hrane u posebnim posudama

Najbolje je čuvati hranu u posebnim teglama sa poklopcima. Tako se hrana efikasno štiti od moljaca i drugih štetočina, a istovremeno ostaje sveža.

Lavanda, kedar i citrusi

Moljci ne podnose miris lavande, kedra i citrusa. Stavite kap ulja na vatu i postavite je u kuhinjske ormariće ili ormane kako biste odbili moljce. Takođe, ulje limunske trave može biti korisno sredstvo za zaštitu hrane od moljaca.

Jednostavna zamka za moljce

Napravite privezak od komada drveta i kanapa, poprskajte drvo sa nekoliko kapi ulja i okačite privezak na vešalice u ormanu ili u kuhinjskom ormariću.

Pixabay.com

Miris lavande tera moljce

Ovo može da bude jednostavan, ali efikasan način da se rešite moljaca.

Sprej protiv moljaca

Potrebna vam je supena kašika alkohola, 30 kapi esencijalnog ulja lavande i 1 dcl destilovane vode. Dodajte sastojke navedenim redosledom u bocu, protresite pre upotrebe i poprskajte površinu polica i ormana nakon čišćenja. Ovo je jedan od načina da se efikasno zaštitite od moljaca, prenosi medicalnewstoday.com.

Lovorov list

Osim za pripremu ukusnih jela, lovorov list je odličan za odbijanje moljaca. Njegov intenzivan miris sprečiće moljce da uđu u orman ako ga stavite u prozračnu kesu ili celo lišće direktno na policu. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)