Tetka Saveta

VERUJE SE DA BUBAMARE DONOSE SREĆU: Ukoliko sleti na vas nikako ne smete da uradite jedno!

Takođe su i korisne u borbi protiv štetočina.

13.07.2024 14:26

VERUJE SE DA BUBAMARE DONOSE SREĆU: Ukoliko sleti na vas nikako ne smete da uradite jedno!
Shutterstock

U mnogim zemljama širom sveta, bubamare su simbol sreće i donosioci različitih blagoslova. U našoj tradiciji, veruje se da bubamare najavljuju goste, a često se peva pesma koja ih pozdravlja. Međutim, ove šarene bube imaju i važniju ulogu - štite useve od štetočina, što je posebno cenjeno među poljoprivrednicima.

Shutterstock

Donosi sreću na onog na kog sleti

Bubamare su i korisni insekti u baštovanstvu, jer se hrane štetočinama poput lisnih vaši i brašnastih buba, pa se njihova prisutnost smatra dobrim znakom za napredak useva.

Verovanja o bubamarama

Legende o bubamarama sežu još iz srednjeg veka, kada su farmeri prema predanju, molili Devicu Mariju za zaštitu svojih useva od štetočina, a ona im je poslala ove korisne insekte. Prema katoličkom verovanju, tačkice na bubamari predstavljaju sedam Marijinih žalosti, dok se u narodnim predanjima broj tačkica povezuje sa godinama sreće ili ostvarenjem želja. Takođe, boja bubamare može simbolizovati nivo sreće koji će osoba doživeti.

Bubamare kao simbol sreće i zaštite

Pored toga, bubamare se smatraju simbolom sigurnosti i zdravlja, te se često koriste kao ukras na odeći za bebe. Za onoga koji je bolestan, a na koga sleti bubamara se veruje da će brzo ozdraviti. U Italiji ih zovu "male babice" jer se veruje da blagosiljaju decu. Takođe, postoji verovanje da ako bubamara sleti na neki predmet, ta osoba može očekivati potpuno novu verziju istog.

 

 

Različita verovanja širom sveta

Uprkos svojoj maloj veličini, ove čudesne bube ostavljaju veliki uticaj na ljudska verovanja i tradiciju širom sveta. U nekim kulturama, veruje se da bubamara može doneti novu ljubav, lepo vreme i blagostanje. 

Neka verovanja o bubamari postaju još konkretnija: ako zaželite želju dok držite bubamaru, pravac u kojem leti navodno će biti odakle će doći vaša sreća, dok se ubijanje bubamare smatra lošim predznakom i navodno donosi tešku nesreću.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)