Tetka Saveta

AKO ZASADITE OVU BILJKU VRATIĆE VAM SE STARA LJUBAV: Kažu da je ovo najstariji cvet na planeti!

Nakon što su pronađeni fosilni ostaci stariji od 95 miliona godina, cvet magnolije se smatra za najstariji cvet na Zemlji.

20.06.2024 12:27

AKO ZASADITE OVU BILJKU VRATIĆE VAM SE STARA LJUBAV: Kažu da je ovo najstariji cvet na planeti!
Shutterstock

One su cvetale još u doba dinosaurusa, što znači da je cvet postojao pre nastanka pčela. Magnolije ne oprašuju pčele, njihovi oprašivači su bube opnokrilci. Latice cveta magnolije su prilično krute i prekrivene su zaštitnim voskom. Miris cveta privlači oprašivače.Vosak zimzelene magnolije se koristi u kozmetičkog industriji.

U prirodi postoji oko 75 vrsta magnolija listopadnih i zimzelenih. S obzirom da bujno i raskošno cvetaju s proleća, magnolija je jedna od omiljenih vrsta vrtnih sadnica. Uglavnom formiraju habitus u vidu žbunja ili nižeg drveća.

Listovi magnolija su krupni zimzeleni, poluzimzeleni ili listopadni. Cvetovi su različitog oblika i boje, a plodovi su slični šišarkama.

Magnolije vole da budu na sunčanom mestu sa bogatim, neutralnim zemljištem. Na raspolaganju treba da imaju dovoljno vlage i dobru drenažu.

Shutterstock

Magnolija je simbol snage i vernosti

Ono što možda niste znali o magnoliji jeste da su cvetovi većine njenih vrsta jestivi. U nekim delovima Engleske, latice magnolije se kisele, a zatim koriste kao začin za razna jela.

Iz cvetova magnolije se dobija eterično ulje, koje se koristi za pravljenje parfema.

U Kini se ova vrsta sadnica smatra simbolom snage i vernosti. Bela magnolija simbolizuje ženstvenost, čistoću i lepotu. Ukoliko je posađena ispred kuće privući se pozitivnu energiju spokoja i zadovoljstva, a ukoliko se nalazi iza kuće ukazuje na povećanje bogatstva.

U Kini je cvet magnolije simbol snage i vernosti, dok kod nas ovaj cvet simbolizuje vraćanje staroj ljubavi.

Ako želite stabilnost i mir u kući, u dvorištu obavezno gajite drvo magnolije!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)