Tetka Saveta

KAKO SAČUVATI SVEŽINU LUBENICE: Svi je držimo u frižideru, a ne znamo koliko grešimo

Voće i povrće koje raste po vrućem vremenu obično ne voli da se hladi.

15.06.2024 14:58

KAKO SAČUVATI SVEŽINU LUBENICE: Svi je držimo u frižideru, a ne znamo koliko grešimo
Shutterstock

Leto je na pragu, a prve lubenice su se već pojavile u prodavnicama u Srbiji. Doduše, u pitanju su mahom uvozne lubenice, ali s obzirom na toplo vreme i kako je ove godine ranije stizalo i ostalo voće vrlo brzo ćemo jesti i domaće lubenice.

Saveti stručnjaka

Kriška hladne lubenice je najbolje osveženje tokom vrelih letnjih dana. Postoje brojne metode kako da odaberete savršenu lubenicu - od pažljivog gledanja peteljke koja mora biti zdrava i zelena do kuckanja prstima po kori. Pa ako lubenica "zveči" to znači da je zrela i sočna. 

Međutim, nakon što kupite lubenicu verovatno nećete moći da je pojedete za jedan dan, pa se postavlja pitanje kako sačuvati njenu svežinu i ukus do poslednjeg parčeta. 

Kako piše sajt Simpy recipes, voće i povrće koje raste po vrućem vremenu obično ne voli da se hladi.

- Slično kao i paradajz, ni lubenica ne voli da se hladi iako je svi mi držimo u frižideru ne znajući koliko grešimo. Lubenicu treba držati na sobnoj temperaturi na hladnom mestu dalje od sunca. Ukoliko je stavite u frižider izgubiće ukus, teksturu i deo hranljivih vrednosti - objasnila je nutricionista Džuli Stefanovski. 

shutterstock.com

Prve lubenice su se već pojavile u srpskim prodavnicama

 

Prema njenim rečima lubenica sadrže likopen, karotenoid (poznat i kao pigment koji biljkama daje specifičnu boju) a koji može pomoći u borbi protiv oštećenja ćelija u našim telima. 

Sprovedeno istraživanje je pokazalo da lubenica koja se čuva na sobnoj temperaturi sadrži najviše nivoe likopena. Hladnoća frižidera neće uticati previše na lubenicu ukoliko je ubacite na dva, tri sata samo kako biste je razhladili pre jela. 

Ostatke lubenice je najbolje čuvati tako što ćete iskoristi samo koru. Kad presečete lubenicu, pažljivo izvadite unutrašnjost koru sačuvajte i snjom poklopite ostatke. Na ovaj način se čuva prirodna vlažnost, a voće održava svežim i slatkim. 

- Na ovaj način lubenica može održati svežinu tri do četiri dana. Ukoliko primetite da je postala ljigava, promenila je teksturu i ima „gazirani“ ukus nabolje je da je bacite, jer više nije bezbedna za upotrebu - zaključila je Stefanovska. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)