Većina domaćica začine čuva u staklenim posudama. Ne samo što izgledaju lepo u kuhinji, već su vam uvek na dohvat ruke i kroz staklo se može videti o kojim začinima je reč.
Međutim, kako ističu profesionalni kuvari i stručnjaci za hranu to je velika greška. Prema njihovim rečima, ukoliko začine čuvate u staklenim posudama oni mogu izgubiti svoj miris i aromu, te da se pokvariti pre vremena.
Kako ih čuvati?
Većina začina ima rok trajanja između dve i tri godine, ali ako ih držite u staklenim posudama oni mogu da se pokvare pre vremena. Staklo utiču na ukus i miris začina. Svaki začin koji je izgubio miris ili se zgrudvao u tegli odmah bacite zato što više nije za upotrebu.
Osim toga, staklene posude su gotovo po pravilu providne što omogućava sunčevoj svetlosti da dopire do njih i dodatno utiče na njihov kvalitet i rok trajanja.
Kako naglašavaju profesionalni kuvari začine uvek treba držati u hermetički zatvorenim i neprozirnim posudama kako bi sačuvale svoju aromu i teksturu.
Takođe, nije dobra ideja da ih držite na polici ili u ormariću tik iznad šporeta. Jeste da će vam biti na dohvat ruke, ali će toplota i para koja se stvara prilikom kuvanja uticati na začine.
Možda vas zanima…
Dobra ideja je da se začini čuvaju i u posebno napravljenim kesama kako bi što duže zadržali svoj originalni ukus, miris i teksturu. Ako ih smestite podalje od šporeta moraćete da ih uzimate i vraćate svaki put kad nešto kuvate, ali ćete im na ovaj način obezbediti digovečnost.
Komentari (0)