Tetka Saveta

AKO ZAČINE ČUVATE U STAKLENIM POSUDAMA - PRAVITE VELIKU GREŠKU: Profesionalni kuvari ukazuju na ovu posledicu

Evo na koji način i gde ih treba držati.

28.05.2024 17:10

AKO ZAČINE ČUVATE U STAKLENIM POSUDAMA - PRAVITE VELIKU GREŠKU: Profesionalni kuvari ukazuju na ovu posledicu
Shutterstock

Većina domaćica začine čuva u staklenim posudama. Ne samo što izgledaju lepo u kuhinji, već su vam uvek na dohvat ruke i kroz staklo se može videti o kojim začinima je reč.

Međutim, kako ističu profesionalni kuvari i stručnjaci za hranu to je velika greška. Prema njihovim rečima, ukoliko začine čuvate u staklenim posudama oni mogu izgubiti svoj miris i aromu, te da se pokvariti pre vremena.

Kako ih čuvati?

Većina začina ima rok trajanja između dve i tri godine, ali ako ih držite u staklenim posudama oni mogu da se pokvare pre vremena. Staklo utiču na ukus i miris začina. Svaki začin koji je izgubio miris ili se zgrudvao u tegli odmah bacite zato što više nije za upotrebu.  

Osim toga, staklene posude su gotovo po pravilu providne što omogućava sunčevoj svetlosti da dopire do njih i dodatno utiče na njihov kvalitet i rok trajanja. 

shutterstock.com

Ukoliko ih držite u staklenim posudama pokvariće se pre vremena

Kako naglašavaju profesionalni kuvari začine uvek treba držati u hermetički zatvorenim i neprozirnim posudama kako bi sačuvale svoju aromu i teksturu.

Takođe, nije dobra ideja da ih držite na polici ili u ormariću tik iznad šporeta. Jeste da će vam biti na dohvat ruke, ali će toplota i para koja se stvara prilikom kuvanja uticati na začine. 

Dobra ideja je da se začini čuvaju i u posebno napravljenim kesama kako bi što duže zadržali svoj originalni ukus, miris i teksturu. Ako ih smestite podalje od šporeta moraćete da ih uzimate i vraćate svaki put kad nešto kuvate, ali ćete im na ovaj način obezbediti digovečnost. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)