Tetka Saveta

KAKO PREPOZNATI ORIGINALNI PARMEZAN: Nemojte da vas varaju, samo ovakav je ukus i miris čuvenog sira!

Proizvodi se se isključivo u Parmi, Ređo Emiliji, Modeni, Mantovi i Bolonji.

18.04.2024 15:40

KAKO PREPOZNATI ORIGINALNI PARMEZAN: Nemojte da vas varaju, samo ovakav je ukus i miris čuvenog sira!
Shutterstock

Italijanski parmezan poznat pod imenom Parmigiano Reggiano  je najčuveniji sir. Zbog njegove popularnosti širom sveta postoje brojne manje ili više uspešne kopije ovog sira. U pitanju je sir koji se već vekovima proizvodi na tačno određenim područjima Italije od sirovog mleka, soli i sirila.

Za razliku od mnogih drugih sireva, ovaj se proizvodi bez ikakvih dodataka i zaštićen je oznakom geografskog porekla. Međutim, to nije sprečilo konkurenciju da godinama prave jeftine imitacije koje potrošačima prodaju kao parmezan.

Evo na šta treba da obratite pažnju prilikom kupovine kako biste izbegli prevare i bili sigurni da uzimate originalni parmezan. 

Shutterstok

Autentični parmezan proizvodi se u samo 5 italijanskih regija

 

1. Izgled

Parmezan ima karakterističnu svetložutu boju i tamniju, deblju koru koja se takođe jede. Prilikom rezanja sir se lako raspada pa je idealan za rendanje. Jedinstvenog je ukusa i mirisa kao nezaobilazan dodatak jelima od testenine.

2. Gde se proizvodi?

Autentični Parmigiano Reggiano se proizvodi u Parmi, odnosno regiji po kojoj je dobio i ime, kao i u regijama Ređo Emilija, Modena, Mantova i Bolonja. Mora biti napravljen od sirovog mlijeka proizvedenog u jednoj od navedenih italijanskih pokrajina. 

3. Mleko

Mleko koje se koristi za proizvodnju parmezana dolazi od krava koje su hranjene travom, senom i drugim sastojcima iz gore pomenutih područja. Upravo to daje specifičnos mleku od koga se dobija parmezan prepoznatljive orašaste arome. 

Pixabay.com

Parmezan je nenadmašng i specifičnog ukusa, a najčešće se koristi za jela od testenine

4. Sazrevanje

Parmezan najčešće sazreva 12 meseci, ali može da dozreva i 48 meseci čime se menja njegov ukus. Ukoliko sazreva 24 meseca menja se njegova struktura, postaje više mrvičast, dobija i puterasti ukus. 

5. Zaštita 

U želji da sačuvaju svoj originalni sir od falsifikovanja i time zaštite potrošače, Italijani su došli na ideju da u deklaraciju parmezana ugrađuju mikročip kao deo borbe sa konkurencijom. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)