Tetka Saveta

OVAJ PREDMET U KUPATILU JE PREPUN BAKTERIJA: Izvor je zaraze, a mnogi zaboravljaju da ga redovno očiste! (FOTO)

Mnogi ga čiste jednom do dva puta godišnje. .

12.04.2024 16:45

OVAJ PREDMET U KUPATILU JE PREPUN BAKTERIJA: Izvor je zaraze, a mnogi zaboravljaju da ga redovno očiste! (FOTO)
shutterstock.com

Kupatilo je mesto gde svakodnevno obavljamo ličnu higijenu zbog čega mora da bude besprekorno čisto.  To što ste oribali kadu, WC šolju i lavabo, preprisali kupatilske elemente i podove ne znači i da ste ga temeljno očistili. Mnogi zaboravljaju da prilikom čišćenja kupatila operu i prostirke, prenosi Metro.

Kao što WC šolje, lavabo, kada ili tuš kabina zahtevaju redovno čišćenje to važi i za prostirke u kupatilu. Šokantna je informacija da ovaj predmet mnogi peru svega jednom do dva puta godišnje. Kako stoji na podu u kupaztili u stalno je pod uticajem vlage prostirke su prepune bakterija i mogu postati izvor zaraze. Stručnjaci napominju da prostirke od tkanine treba prati jednom ili dva puta nedeljno kako bi se oslobodili bakterija.

Foto: Shuterstock

Prostirke pored kade su prema stručnjacima jedan od najprljavijih predmeta u kupatilu

 

One se jednostavno mogu oprati u veš mašini. Ukoliko su flekave to zahteva malo više truda. Da biste skinuli svu prljavštinu možete rastvoriti malo belog sirćeta i time ih oprati. 

Da bi kupatilo bilo čisto a higijena na nivou, nije potrebno prati samo taj prostirke, već je neophodno da čiste budu i podne pločice. Za potrebe čišćenja poda koristite dezinfekciona sredstva. Postoje posebna sredstva za čišćenje fugni između pločica, pa ako su baš zapljane možete naneti četkicom ovo abrazivno sredstvo  kako biste temeljno očistili i taj deo. Za izbeljivanje fugni koristi se posebna fug masa, a nakon ovog postupka isperite tretirani deo i prebrišite antibakterijskim sredstvom za čišćenje podova.

Prostirka iz kupatila nije jedini predmet na koji mnogi zaboravljaju. Jedna statistika je pokazala da u kupatilu mnogi često zaboravljaju da očiste i vrlo bitna područja poput: odvoda, područje iza wc šolje, zavesu za tuširanje, vodokotlić, posudu za sapun i držače za četkice za zube.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)