Tetka Saveta

OD DVA SASTOJKA NAPRAVITE OMEKŠIVAČ: Veš će biti mekan i mirisan danima!

Kad jednom isprobate domaću verziju, više nikada neće koristiti kupovnu

29.02.2024 16:14

OD DVA SASTOJKA NAPRAVITE OMEKŠIVAČ: Veš će biti mekan i mirisan danima!
Shutterstock

Omekšivač za veš je neizostavan u svakom domaćinstvu. Upotrebom ovog preparata veš nakon pranja bude mirisan, a ujedno olakšava i peglanje. Međutim, većina industrijskih omekšivača ima brojne hemikalije koje mogu da dovedu do iritacije kože i raznih alergija, pa čak i problema sa disajnim organima. Uz sve to, većina kupovnih omekšivača brzo ispari.

Shutterstock

Uz domaći omekšivač veš će biti mekan i mirisan

Kako se pravi?

U poslednje vreme kada se akcenat stavlja na zdravlje i prirodne preparate koji ne utiču na zagađenje okoline sve više žena pravi domaći omekšivač. Dobra strana je što nema industrijskih hemikalija koje mogu biti štetne po zdravlje. Domaći omekšivač se brzo i jednostavno pravi, a ušteda novca u odnosu na onaj kupovni je značajna.

Da biste napravili domaći omekšivač za veš dovoljno vam je samo dva sastojka koja verovatno imate u kući. Potrebno vam je 400 ml običnog alkoholnog sirćeta i 40 kapi eteričnog ulja po želji. Na ovaj način veš će biti ne samo mekan i lak za peglanje, već će danima mirisati. Esencijalna ulja se koriste zbog njihovih antibakterijskih svojstava, kao i za dezinfekciju veša.

Osim što odlično miriše, ulje pomorandže se bori protiv fleka, lavanda nudi umirujući efekat, a pepermint može pomoći u borbi protiv jakih mirisa na odeći.

shutterstock.com

Ne brinite zbog sirćeta ono će ispariti dok se veš osuši

Mnoge domaćice se brinu zbog jakog mirisa sirćeta, ali razloga za zabrinutost nema. Naime, kad se veš osuši isprariće i miris sirćeta.  Pored ovog jednostavnog recepta za domaći omekšivač postoji još jedana varijanta.

U 6 dl vode dodajte 2 dl balzama za kosu i 1 dl alkoholnog sirćeta. Sve sastojke pomešate i koristite kao omekšivač za veš. U oba slučaja dovoljan je samo jedna čep prilikom pranja pune mašine veša. Može se koristiti i za beli i za obojeni veš. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)