Tetka Saveta

KAKO PRAVILNO OČISTITI VEŠ-MAŠINU: Ovih pravila se moramo pridržavati kako bismo sačuvali uređaj ali i zdravlje (FOTO)

Veoma je vašno kako održavate belu tehniku u kući kako ne biste izazvali kontra efekat, a koji može uticati na zdravlje.

15.12.2023 16:58

KAKO PRAVILNO OČISTITI VEŠ-MAŠINU: Ovih pravila se moramo pridržavati kako bismo sačuvali uređaj ali i zdravlje (FOTO)
shutterstock.com

Ako vaša veš-mašina ne radi tako dobro kao kad ste je prvi put kupili, uzrok može biti nepravilno održavanje. Vremenom, voda koja se koristi u mašini može prouzrokovati taloženje kamenca, posebno u područjima sa tvrdom vodom. Da biste sprečili ovu situaciju, potrebno je redovno dubinsko čišćenje veš-mašine, barem jednom mesečno. Možete kupiti komercijalne proizvode za čišćenje ili napraviti svoje koristeći sodu bikarbonu i sirće. Jednostavno sipajte sodu bikarbonu u pregradu za deterdžent, dodajte malo belog sirćeta i pokrenite kratki ciklus pranja. Redovnom praksom, naslage kamenca će nestati, piše topchoice.

shutterstock.com

Veš mašinu trebalo bi čistiti nekoliko puta godišnje

Čišćenje gume i bubnja

Guma oko vrata veš-mašine se brzo troši i brzo se nakuplja prljavština. Da biste osigurali pravilan rad-mašine, preporučljivo je očistiti gumu od prašine i prljavštine koja se skuplja na ivicama. Tragovi na gumi ostaju od deterdženta i omekšivača za veš. Stoga je najbolje obrisati je vlažnom krpom nakon svake upotrebe ili barem jednom nedeljno. Za temeljnije čišćenje, pomešajte sirće i vodu sa nekoliko kapi esencijalnog ulja, nanesite ga na gumu četkom i trljajte sa svih strana. Takođe ne bi bilo loše očistiti i bubanj u isto vreme. Takođe bi bilo korisno pokrenuti prazan ciklus u isto vreme. Izaberite najkraći program i nemojte dodavati deterdžent.

 

Sprečavanje razvoja plesni i bakterija

Nije preporučljivo odmah zatvoriti vrata veš mašine nakon upotrebe. Ostavljanje vrata otvorenim 15 do 30 minuta nakon završetka ciklusa osigurava uklanjanje vlage i sprečava nakupljanje plesni i bakterija u vašoj mašini. Obrišite preostalu vlagu suvom krpom nakon toga.

Foto: Shutterstock

Plesni i bakterije mogu se nakuputi u mašini

Koliko često treba čistiti veš-mašinu

Veš-mašina je jedan od najvažnijih kućnih aparata koji nam olakšava svakodnevni život. Međutim, čišćenje  je takođe važno kako bismo osigurali da nam mašina dugo traje i da održava svoju efikasnost.


Prvo, učestalost čišćenja veš-mašine zavisi od intenziteta korišćenja, ali se preporučuje da se to radi barem nekoliko puta godišnje. Ukoliko primetite da se kamenac nakuplja ili da veš nije više tako čist kao što je bio, možda je vreme za čišćenje veš mašine.

Kada je čistite važno je da proverite uputstvo proizvođača. Ono može sadržati informacije o tome koje proizvode za čišćenje možete koristiti, jer neki proizvođači mogu gubitak garancije povezati sa upotrebom određenih sredstava za čišćenje.

Jedan od jednostavnijih načina čišćenja veš - mašine je takozvano pranje bez veša u programu sa najvišom temperaturom vode. Ovo može pomoći u uklanjanju nakupljenih nečistoća i kamenca. Dodavanje odgovarajućeg sredstva za čišćenje ili deterdženta takođe može poboljšati rezultate čišćenja.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)