Tetka Saveta

DA LI ZNATE KAKO SE PRAVILNO ZALIVAJU KAKTUSI: Milan je otkrio jedini ispravan način ako želite da vaše biljke prežive! (VIDEO)

Ove biljke nisu zahtevne za održavanje, ali treba znati kada i koliko vode im treba.

19.02.2024 15:00

DA LI ZNATE KAKO SE PRAVILNO ZALIVAJU KAKTUSI: Milan je otkrio jedini ispravan način ako želite da vaše biljke prežive! (VIDEO)
printscreen/https://www.instagram.com/royal_cactus_garden/

Kaktusi su vrlo specifične biljke. Opstaju u izuzetno sušnim predelima, čak su pronađeni i u pustinji Atakama jednom od najsušnijih mesta na planeti. Skoro svi kaktusi su sukulenti, što znači da poseduju mesnate delove za čuvanje vode.

Većina vrsta kaktusa izgubila je listove koji su se modifikovali u bodlje koje štite biljku od napada ali i sprečavaju gubitak vode. 

Kako nisu zahtevni za održavanje mnogi u svojim domovina drže kaktusie kao sobne biljke. Međutim, većina vlasnika ovih biljaka ne zna na koji način i kada se pravilno zalivaju kaktusi.

 

 

Savet stručnjaka

Kako i svakoj drugoj biljci i kaktusima je potrebna voda. Ali, ako ga zalivate previše istruliće a ako ne dobija dovoljno vlage opet će se osušti. Pa gde je onda prava mera kad je u pitanju zalivanje kaktusa.

Na Instagramu postoji stranica Milana mladog proizvođača i poznavaoca raznih vrsta kaktusa u Srbiji koji je otkrio na koji način se pravilno zalivaju ove biljke. Kako je objasnio u postu najpre uzmnite veću posudu najbolje tepsiju nalite je do pola sa vodom.

Potom u nju poređajte saksije sa kaktusima i ostavite tako dok se zemlja skroz do vrha saksije ne postane mokra. Ocedite saksije i vratite ih na mesto gde inače držite svoje sobne biljke.
On je otkrio i kada treba sledeću put zaliti kaktuse.

- Kad zemlja u saksijama postane suva kao barut i tako suva se ostavi da odstoji još dve nedelje bez zalivanja. Tek nakon toga možete ponovo da zalijete kaktuse na isti način na koji smo to objasnili. Upamtite ovaj princip zato što je ovaj način zalivanja najbolji i najsigurniji za negu vaših kaktusa - objasnio je on.

Usledili su brojni komentari na njegov post.
- Uh, izgleda da sam opasno grešila. Ima dva kaktusa i rastu kao ludi od vode.

- E, tako ja radim. Imam staro korito u kojem sam se kupala kao mala, veliko, plavo.... Iz tri puta, sve gotovo. I tako mi je najlakše i najslađe zalivanje kaktusa.

- Ja tako zalivam orhideje, ali nisam smela kaktuse. Hvala na savetu.

- Svoje kaktuse zimi držim u prostoriji od 10 stepeni i ne zalivam ih do proleća,a leti samo euforbije zalivam odgore imitirajući kišu jer su im takvi prirodni uslovi u Argentini.

- Hvala na edukaciji, sjajan savet - bili su samo neki od komentara na njegov post. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)