Tetka Saveta

KAKO IZBEĆI OŠTEĆENJE SPORTSKE ODEĆE: Možda pravite ove greške, a da toga niste ni svesni! (FOTO)

Omiljenim helenkama i trenerci možete produžiti vek trajanja, evo i kako.

11.02.2024 11:40

KAKO IZBEĆI OŠTEĆENJE SPORTSKE ODEĆE: Možda pravite ove greške, a da toga niste ni svesni! (FOTO)
shutterstock.com

Mnogima se dešava da im se omiljena garderoba ošteti prilikom pranja ili smanji prilikom sušenja u mašini za sušenje veša. Materijali kao što je sintetika podložniji su oštećenju. Međutim, pravilno održavanje sportske odeće može produžiti njen vek i sačuvati materijal, čineći vaš trening udobnijim i efikasnijim.

Kod odeće za vežbanje posebnu pažnju treba posvetiti pranju i sušenju kako bi im se produžio životni vek. Većina sportske odeće je napravljena od sintetičkih materijala koji zahtevaju poseban tretman prilikom pranja.

Shutterstock

Sportsku garderobu skupo plaćate, pa vodite računa o njoj

Kada je u pitanju pranje sportske odeće, važno je izbegavati deterdžente u prahu, jer oni mogu da „zatvore” sintetička vlakna umesto da ih efikasno čiste. Preporučuje se upotreba specijalnih deterdženata namenjenih sintetičkim materijalima. Takođe, važno je voditi računa o količini deterdženta, kako se on ne bi nakupljao u mašini za pranje veša.

Kada je u pitanju sušenje, izbegavajte mašine za sušenje veša ili budite posebno oprezni ako koristite ovaj metod, jer visoke temperature mogu oštetiti materijale od kojih je napravljena sportska odeća. Dodavanje previše odeće u mašinu za sušenje može povećati vreme sušenja i oštetiti materijal. Preporučuje se sušenje na nižim ili srednjim temperaturama, kao i podela veće količine veša u dva ciklusa sušenja.

shutterstock.com

Ovako će vam odeća za vežbanje potrajati najduže

Redovno čišćenje mašine za pranje veša je takođe važno, kako bi se izbegli neprijatni mirisi i ostaci od pranja koji se akumuliraju tokom vremena.

Kada su u pitanju omekšivači i različiti mirisi, preporučuje se izbegavanje njihove upotrebe jer mogu ostaviti trag na odeći, posebno na sintetičkim materijalima, što može dovesti do dugotrajnog neprijatnog mirisa. Umesto toga, preporučuje se jednostavno pranje bez dodatnih mirisa.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)