Tetka Saveta

KAKO SE KORISTI KINOA: Ovo je ispravan način za upotrebu ove namirnice! (FOTO)

U Južnoj Americi ljudi je upotrebljavaju u ishrani već 5000 godina još iz vremena Inka.

07.02.2024 13:35

KAKO SE KORISTI KINOA: Ovo je ispravan način za upotrebu ove namirnice! (FOTO)
Pixabay.com

Poslednjih godina kinoa se našla na vrhu liste najzdravijih namirnica koju često zovu i superhrana. Potiče iz Južne Amerike gde se već više od 5000 godina koristi za jelo još iz vremena Inka. Kinoa koju mi poznajemo i kupujemo je visoko proteinsko seme istoimene biljke koja pripada istoj porodici kao spanać i cvekla.

Puna je proteina, dijetalnih biljnih vlakana, vitamina grupe B (vitamin B1, B6) i E kao i minerala: gvožđa, bakra, magnezijuma, fosfora i mangana. Ne sadrži gluten pa se preporučuje u ishrani za ljude koji su osetljivi na gluten.

Pixabay.com

Postoji tri vrste kinoe kao i njihova kombinacija

Kako se koristi?

Kinoa može da se kombinuje na brojne načine u salatama, čorbama, supama, ili da se od njen pripremaju izuzetno zdrave pljeskavice, čak se može konzumirati za doručak u vidu kaše. Na našem tržištu je dostupno više vrsta kinoe: bela, crvena i crna, kao i kombinacija sve tri. Za koju ćete se odlučiti zavisi od jela koje pripremate i teksture koju želite da postignete. 

Crvena kinoa ima prijatan orašast ukus i često se bira zbog svoje živopisne boje. Crna ima hrskavu teksturu, duže se kuva i ima karakterističan zemljani ukus. Najpopularnija je bela kinoa zbog svoje mekše teksture, što je čini odličnim dodatkom jelima sa drugim hrskavim sastojcima.

Kinoa spade u namirnice sa visokim sadržajem vlakana koja smanjuju potrebu organizma za insulinom. Samo jedna šolja kuvane kinoe sadrži 21% preporučenog dnevnog unosa vlakana. Zbog izuzetno visoke hranljive vrednosti i jednostavnog gajenja ali i pripreme, naučnici NASA kinou smatraju pogodnom za gajenje u kosmosu.

Pixabay.com

Kinoa u ishrani može da se koristi na bezbroj načina

 

Jedna od velikih prednosti kinoe je što može da se priprema na najrazličitije načine. Najzdravija je kada se celo zrno, koje sadrži važne vitamine, minerale i vlakna, koristi u sirovom stanju. Kuvana kinoa je blagog ukusa i meke teksture, pa se lako kombinuje sa drugim namirnicama kao što su voće, povrće, meso, jogurt i žitarice. Koristi se za pravljenje salata, kao dodatak supama i čorbama, kao samostalni prilog. 

Može da se koristi kao zamena za pirinač, kuskus, bulgur i sočivo, ali i umesto krompira u kroketima, knedlama i ostalim vrstama testa sa krompirom. Nezaobilazni je sastojak popularnih jutarnjih zdravih kaša u kojima se meša sa jogurtom, svežim voćem i orašastim plodovima.

Mlevena sirova kinoa je idealna zamena za brašno u pripremi zdravog hleba i drugog peciva kao i poslastica bez glutena i zdravih grickalica kao što su krekeri. Drugim rečima kinoa se može koristiti na bezbroj načina.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)