Poslednjih godina kinoa se našla na vrhu liste najzdravijih namirnica koju često zovu i superhrana. Potiče iz Južne Amerike gde se već više od 5000 godina koristi za jelo još iz vremena Inka. Kinoa koju mi poznajemo i kupujemo je visoko proteinsko seme istoimene biljke koja pripada istoj porodici kao spanać i cvekla.
Puna je proteina, dijetalnih biljnih vlakana, vitamina grupe B (vitamin B1, B6) i E kao i minerala: gvožđa, bakra, magnezijuma, fosfora i mangana. Ne sadrži gluten pa se preporučuje u ishrani za ljude koji su osetljivi na gluten.
Kako se koristi?
Kinoa može da se kombinuje na brojne načine u salatama, čorbama, supama, ili da se od njen pripremaju izuzetno zdrave pljeskavice, čak se može konzumirati za doručak u vidu kaše. Na našem tržištu je dostupno više vrsta kinoe: bela, crvena i crna, kao i kombinacija sve tri. Za koju ćete se odlučiti zavisi od jela koje pripremate i teksture koju želite da postignete.
Crvena kinoa ima prijatan orašast ukus i često se bira zbog svoje živopisne boje. Crna ima hrskavu teksturu, duže se kuva i ima karakterističan zemljani ukus. Najpopularnija je bela kinoa zbog svoje mekše teksture, što je čini odličnim dodatkom jelima sa drugim hrskavim sastojcima.
Kinoa spade u namirnice sa visokim sadržajem vlakana koja smanjuju potrebu organizma za insulinom. Samo jedna šolja kuvane kinoe sadrži 21% preporučenog dnevnog unosa vlakana. Zbog izuzetno visoke hranljive vrednosti i jednostavnog gajenja ali i pripreme, naučnici NASA kinou smatraju pogodnom za gajenje u kosmosu.
Jedna od velikih prednosti kinoe je što može da se priprema na najrazličitije načine. Najzdravija je kada se celo zrno, koje sadrži važne vitamine, minerale i vlakna, koristi u sirovom stanju. Kuvana kinoa je blagog ukusa i meke teksture, pa se lako kombinuje sa drugim namirnicama kao što su voće, povrće, meso, jogurt i žitarice. Koristi se za pravljenje salata, kao dodatak supama i čorbama, kao samostalni prilog.
Može da se koristi kao zamena za pirinač, kuskus, bulgur i sočivo, ali i umesto krompira u kroketima, knedlama i ostalim vrstama testa sa krompirom. Nezaobilazni je sastojak popularnih jutarnjih zdravih kaša u kojima se meša sa jogurtom, svežim voćem i orašastim plodovima.
Mlevena sirova kinoa je idealna zamena za brašno u pripremi zdravog hleba i drugog peciva kao i poslastica bez glutena i zdravih grickalica kao što su krekeri. Drugim rečima kinoa se može koristiti na bezbroj načina.
Komentari (0)