Tetka Saveta

SREĐUJETE LI KREVET NAKON USTAJANJA: Eksperti otkrili da to može biti štetno po vaše zdravlje!

Posteljinu ne bi trebalo ujutru nameštati, evo i zašto.

07.02.2024 11:35

SREĐUJETE LI KREVET NAKON USTAJANJA: Eksperti otkrili da to može biti štetno po vaše zdravlje!
shutterstock.com

Svi smo navikli da odmah nakon ustajanja sređujemo posteljinu kako bi krevet izgledao uredno i čisto. Međutim, malo ko zna da ovo može biti pogrešno, posebno ako imate problem sa grinjama u krevetu. Grinje su mikroskopski organizmi koji vole toplotu i vlagu i često se nalaze ispod prekrivača. Zbog toga, ujutru ne bi trebalo odmah nameštati posteljinu, već je ostaviti da se provetri i da se suviše vlage izduva pre nego što se krevet sredi.

Jutarnje rutine mnogih ljudi koje uključuju sređivanje kreveta, tačnije zatezanje zgužvane posteljine i pokrivača nakon buđenja, smatraju se korisnim za mentalno zdravlje. Međutim, istraživanja su pokazala da bi ovakva praksa mogla imati negativne posledice po fizičko zdravlje.

shutterstock.com

Mnogi čim ustanu nameštaju krevet

Grinje u krevetu

Stručnjaci ističu da je razlog tome prisustvo grinja u krevetu, koje su uzročnici alergija i astme. Ove mikroskopske životinjice se hrane ćelijama mrtve kože i razmnožavaju se u toplom okruženju, kakvo je idelano ispod pokrivača. Zbog toga je preporučljivo ostaviti krevet "neurednim" kako bi se grinje izložile hladnijoj temperaturi i svežem vazduhu, što bi im onemogućilo razmnožavanje i dovelo do njihovog odumiranja.

Praksa naših majki i baka

Ova praksa podržava i postupke naših majki i baka, koje su često skidale posteljinu sa kreveta i izlagale je na prozoru ili balkonu kako bi se proluftirala. Ovo je jedan od načina da se smanji prisustvo grinja u krevetu, čime se doprinosi boljem zdravlju onih koji tu i spavaju.

shutterstock.com

Topla mesta su omiljena za razmnožavanje grinja

Saveti eksperata

Ukoliko nemate vremena da svakodnevno luftirate posteljinu na hladnom vazduhu, savet je da ostavite krevet nenamešten, kako biste smanjili broj grinja. Takođe, ukoliko spavate goli, preporučuje se češće menjanje posteljine, barem dvaput nedeljno, kako bi se smanjila prisutnost grinja i održala higijena kreveta.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)