Psihologija

DA LI ZNATE DA BOJA POSTELJINE UTIČE NA KVALITET SNA: Ovu nijansu svi imamo u spavaćoj sobi, a nismo ni znali da donosi lošu energiju (FOTO)

Najgori izbor su bela i svetloplava a umesto toga birajte sivu, tamno zelenu, crvenu ili crnu boju posteljine.

30.01.2023 20:01

DA LI ZNATE DA BOJA POSTELJINE UTIČE NA KVALITET SNA: Ovu nijansu svi imamo u spavaćoj sobi, a nismo ni znali da donosi lošu energiju (FOTO)
Shutterstock

Uticaj boja na naš život mnogo je veći nego što se to misli. Brojni stručnjaci ističu važnost biranja boja za zidove u spavaćoj sobi kako bismo kreirali najbolje okruženje za miran san i odmor.

Međutim, malo je poznato da na kvalitet spavanja utiče i boja posteljine.

shutterstock.com

Bela boja posteljine je najgori mogući izbor

Nikako bela

Ako pripadate kategoriji ljudi koji najčešće biraju belu ili posteljinu neutralnih tonova pravite veliku grešku. Stručnjak za boje Doroti Čejmbers tvrdi da rezultati istraživanja sugerišu da neutralne boje, posebno bela, posteljine veoma loše utiče na spavanje.

- Kada govorimo o posteljini najbolje su nijanse žute, narandžaste, crvene i crne. Izbegavajte belu i svetloplavu posteljinu – naglasila je ona.

Prema njenim rečima, bela i svetloplava mogu uticati na nivo melatonina hormona koji se luči tokom noći, ali i na ciklus spavanja i buđenja.

- Pre nego što preuredite spavaću sobu, osim boja za zidove povedite računa i o boji posteljine i kako će ona uticati na vas – dodala je Čejmbers.

shutterstock.com

Siva posteljina je odličan izbor za miran i kvalitetan san

Naprezanje očiju

Neuropsiholog dr Aleksander Burgmester sa stručne strane je objasnio kako neadekvatna boja posteljine utiče na nas i kvalitet spavanja.

- Iako su tkanina i kvalitet posteljine važni, za dobar san je bitna i boja. Najbolje je koristiti posteljinu tamnije boje kako biste se bolje naspavali - smatra Aleksander.

On naglašava da siva i tamno zelena posteljina sjajan izbor za poboljšanje spavanja, dok bela i svetle nijanse mogu ometati spavanje i izazivati naprezanje očiju dok telo pokušava da se opusti i utone u san.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Daramara

31.01.2023 00:24

Sve mogu da razumem ali, crnu posteljinu ni pod razno. Kao da sam u mrtvackom sanduku, Boze mi oprosti. Posteljina treba da bude svetlijih boja, cista i kvalitetna, od prirodnih materijala i onda ce i san biti lepsi.