Drvene daske za sečenje su neizostavan deo kuhinjske opreme, ali je važno voditi računa o njihovoj higijeni kako bismo sprečili širenje bakterija. Srećna republika vam otkriva nekoliko saveta kako da pravilno očistite drvenu dasku za sečenje kako bi bila sigurna za upotrebu.
1. Redovno pranje
Jedan od ključnih koraka u održavanju čistoće drvene daske za sečenje je redovno pranje. Nakon svake upotrebe, potrebno je oprati toplom vodom i blagim deterdžentom. Važno je temeljno oprati obe strane daske kako biste uklonili sve ostatke hrane.
2. Dezinfekcija limunom i solju
Da biste je dodatno dezinfikovali možete je posuti sa malo soli a potom je energično istrljati polovinom limuna. Kombinacija limunske kiseline i soli će pomoći u uklanjanju bakterija i neprijatnih mirisa. Nakon trljanja, ostavite da limun i so deluju nekoliko minuta pre ispiranja. Ovaj postupak je posebno važan nakon što ste dasku koristili za sečenje mesa ili ribe.
3. Odvojeno sečenje voća i povrća od mesa
Kako biste smanjili rizik od kontaminacije hrane, preporučljivo je koristiti posebne daske za sečenje voća i povrća, odvojene od daske za sečenje mesa. Na taj način smanjićete mogućnost prenosa bakterija sa sirovog mesa na voće i povrće.
4. Prevencija
Da biste produžili vek drvene daske za sečenje i održali je otpornom na vlagu, preporučuje se povremeno nanošenje jestivog suncokretovog ili maslinovog ulja ili ulja od kokosa na površinu. To će pomoći u zaštiti drveta od pucanja i upijanja nečistoća.
5. Pravilno sušenje
Nakon pranja, bitno je dobro osušiti drvenu dasku za sečenje kako biste sprečili stvaranje buđi i gljivica. Postavite dasku uspravno kako bi vazduh mogao cirkulisati sa obe strane. Redovno održavanje ne samo daske za sečenje već i higijene kuhinjskih površina je ključno za zdravu ishranu i sprečavanje bolesti koje se mogu preneti hranom.
Komentari (0)