Tetka Saveta

KAKO SE PRAVILNO ČISTI DASKA ZA SEČENJE: Potrebne su vam 2 namirnice ih kuhinje i bakterije se neće zadržavati na površini! (FOTO)

Otkrivamo vam i način kako da je zaštitite od propadanja kako bi vam duže potrajala.

29.01.2024 16:20

KAKO SE PRAVILNO ČISTI DASKA ZA SEČENJE: Potrebne su vam 2 namirnice ih kuhinje i bakterije se neće zadržavati na površini! (FOTO)
Shutterstock

Drvene daske za sečenje su neizostavan deo kuhinjske opreme, ali je važno voditi računa o njihovoj higijeni kako bismo sprečili širenje bakterija. Srećna republika vam otkriva nekoliko saveta kako da pravilno očistite drvenu dasku za sečenje kako bi bila sigurna za upotrebu.

shutterstock.com

Redovno čišćenje i pranje je ključno kako bi se sprečilo zadržavanje bakterija na površinama daske

 

1. Redovno pranje

Jedan od ključnih koraka u održavanju čistoće drvene daske za sečenje je redovno pranje. Nakon svake upotrebe, potrebno je oprati toplom vodom i blagim deterdžentom. Važno je temeljno oprati obe strane daske kako biste uklonili sve ostatke hrane.

2. Dezinfekcija limunom i solju

Da biste je dodatno dezinfikovali možete je posuti sa malo soli a potom je energično istrljati polovinom limuna. Kombinacija limunske kiseline i soli će pomoći u uklanjanju bakterija i neprijatnih mirisa. Nakon trljanja, ostavite da limun i so deluju nekoliko minuta pre ispiranja. Ovaj postupak je posebno važan nakon što ste dasku koristili za sečenje mesa ili ribe.

shutterstock.com

Daska često upije nečistoće i mirise hrane koja je seckana na njoj

3. Odvojeno sečenje voća i povrća od mesa

Kako biste smanjili rizik od kontaminacije hrane, preporučljivo je koristiti posebne daske za sečenje voća i povrća, odvojene od daske za sečenje mesa. Na taj način smanjićete mogućnost prenosa bakterija sa sirovog mesa na voće i povrće.

4. Prevencija

Da biste produžili vek drvene daske za sečenje i održali je otpornom na vlagu, preporučuje se povremeno nanošenje jestivog suncokretovog ili maslinovog ulja ili ulja od kokosa na površinu. To će pomoći u zaštiti drveta od pucanja i upijanja nečistoća.

FOTO: Printscreen Youtube/Srećna republika

Daska za sečenje je neizostavan deo kuhinjske opreme u svakoj kući

5. Pravilno sušenje 

Nakon pranja, bitno je dobro osušiti drvenu dasku za sečenje kako biste sprečili stvaranje buđi i gljivica. Postavite dasku uspravno kako bi vazduh mogao cirkulisati sa obe strane. Redovno održavanje ne samo daske za sečenje već i higijene kuhinjskih površina je ključno za zdravu ishranu i sprečavanje bolesti koje se mogu preneti hranom.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)