Tetka Saveta

EVO KAKO DA SE REŠITE MOLJACA U KUHINJI: Mirisi ovih biljaka će ih zauvek oterati iz vašeg doma (FOTO)

Najbolje je čuvati hranu u posebnim teglama sa poklopcima

19.01.2024 17:01

EVO KAKO DA SE REŠITE MOLJACA U KUHINJI: Mirisi ovih biljaka će ih zauvek oterati iz vašeg doma (FOTO)
shutterstock.com

Moljci su jedni od najčešćih štetočina koje možemo pronaći u svom domu. Postoji mnogo vrsta moljaca, preko 3.000 registrovanih, većina njih su noćni leptiri koji ljudima ne stvaraju nikakve probleme. Međutim, postoji nekoliko vrsta koje se ponašaju poput štetočina kada uđu u kuću.

Kada su u pitanju moljci koje pronalazimo u kuhinji, najčešće ih možemo primetiti u elementima u kojima se čuva hrana. Odrasli često izlaze iz ormara ili fioka u kojima se odlaže hrana. Takođe često ih možemo primetiti kako kruže zidovima ili plafonima. Najčešće ih pronalazimo u brašnu i žitaricama (pšencica, kukuruz, pirinač, ječam…). Jednom kada su vaše zalihe hrane zaražene, morate ih baciti i izvršiti dezinsekciju profesionalnim preparatima kako biste uspešno rešili problem sa moljcima u kuhinji.

Foto: Shutterstock

Kako se rešiti moljaca u kuhinji

Hranu nikada ne treba čuvati u kuhinjskim ormarićima iznad šporeta, jer moljci lako uđu unutra i polažu svoje larve. Male štetočine su veliki ljubitelji integralnih žitarica, posebno smeđeg pirinča, heljde, prosa i brašna. Najbolje je čuvati hranu u posebnim teglama sa poklopcima.

Mirisi koji odbijaju moljce

Moljci ne podnose miris lavande, kedra i citrusa. Stavite kap ulja na vatu i stavite je u kuhinjske ormariće. Takođe, eterična ulja lavande i limunske trave mogu biti odličan način da se odbiju moljci. Stavite kap eteričnog ulja na vatu u ormarićima za hranu.

shutterstock.com

Mirisl lavande tera komarce i moljce

Upotreba lovorovog lista

Osim za pripremu ukusnih jela, lovorov list je odličan za odbijanje moljaca. Njegov intenzivan miris sprečiće moljce da uđu u orman ako ga stavite u prozračnu kesu ili celo lišće direktno na policu.

Održavanje higijene i korišćenje prirodnih sredstava za odbijanje moljaca može biti od velike pomoći u očuvanju hrane u kuhinji. Sada kada znate kako da zaštitite svoje zalihe hrane, možete biti sigurni da će ostati sveža i nekontaminirana.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)