Tetka Saveta

PRASETINA IZ RERNE, UKUSNA KAO DA STE JE PEKLI NA RAŽNJU: Sočno i mekano meso u kombinaciji sa hrskavom koricom koja puca pod zubima (FOTO)

Primenite ove trikove i uživajte u najukusnijoj božićnoj pečenici

04.01.2024 15:02

PRASETINA IZ RERNE, UKUSNA KAO DA STE JE PEKLI NA RAŽNJU: Sočno i mekano meso u kombinaciji sa hrskavom koricom koja puca pod zubima (FOTO)
Shutterstock

Pečenica je nezaobilazni deo božićne trpeze. Bilo da živite na selu ili u gradu, prasetina se mora naći na stolu povodom proslave najradosnijeg hrišćanskog praznika.

Iako je mnogima najlepše prase koje je ispečeno na ražnju, i ono iz rerne može da bude ukusno ako prilikom pripreme primenite proverene trikove.

Za početak, da bi prasetina bila ukusna trebalo bi da bude nešto slanija od drugih vrsta mesa koje pripremate tokom godine. Pravilo je da na kilogram sveže prasetine koristite oko 20 grama kuhinjske soli.

So utrljajte u sveže meso, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da tako odstoji na hladnom mestu, najbolje preko noći. Za desetak sati meso će apsorbovati so, pa će prasetina biti ravnomerno slana. Da bi kožica bila hrskava, neophodno je da koristite i mast i pivo.

I ovde postoji pravilo koje bi trebalo poštovati: na kilogram sveže prasetine “ide” 20 grama masti i 60 mililitara piva. Meso treba da se krčka u masnoći (pored one koju će otpustiti), a da ga tokom pečenja u rerni prelivate pivom. Deo piva će završiti u tepsiji, zajedno sa masnoćom, ali kad tokom pečenja budete okretali pečenicu, ona će biti ravnomerno hrskava sa svih strana.

shutterstock.com

Božić je porodični praznik, a trpeza bi trebalo da bude bogata

Mnogi greše kad najpre peku prasetinu u tepsiji u koju su sipali samo vodu, bez masnoće, pa tek posle sat i po dodaju pivo, a izbegavaju mast. Da bi prasetina bila iznutra sočna i meka, a spolja hrskava, obavezno je stavljanje masti u tepsiju ili pekač, uz vodu. Mast će dati onu prepoznatljivu slast mesu i ono se neće kuvati od početka termičke obrade, već će se lagano dinstati, a onda i peći.

Pravilo je da posudu sa prasetinom stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni i da prase pečete bez dodavanja piva u prvih sat vremena. Posle sat vremena otvorite rernu, izvadite posudu sa mesom, prelijte ga trećinom pripremljenog piva, pa ga vratite da se peče. Tako uradite još dva puta. Pre trećeg prelivanja pivom meso obavezno okrenite, a ako želite da uz prasetinu poslužite i pečeni krompir tad je trenutak da ga ušuškate uz meso. Ovako pripremljen krompir mnogima je ukusniji čak i od mesa.

Ukoliko želite da prasetina ima izrazito hrskavu kožicu, trebalo bi da pečete meso u rerni barem tri sata.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)