Tetka Saveta

KAKO OPRATI TRAKASTE ZAVESE: Jednan način posebno izbegavajte ma šta vam savetovali (FOTO)

Dekoracija svakog doma ima koja ima korisne namene ali je važno da ih pravilno održavamo.

28.10.2023 19:01

KAKO OPRATI TRAKASTE ZAVESE: Jednan način posebno izbegavajte ma šta vam savetovali (FOTO)
shutterstock.com

Zavese daju poseban šarm svakom domu. Iako su samo komad materijala, one odišu toplinom, daju vizuelno lep ugođaj, a veoma su i korisne prilikom zaklona od sunca.

Poslednjih godina veoma su popularne trakaste zavese koje su nekada bile tipične isključivo za radne prostore. Jednostavno se kače na okna prozora, međutim, kod održavanja mnogi budu u dilemi kako da ih očiste, a da ih ne upropaste.

Ko god je imao priliku da skida zavese sa garnišna i kači ih na njih, a prethodno ih je oprao i satima peglao, zna koliko vremena odlazi na održavanje klasičnih zavesa. Da se ne spominje to da već za neki dan kao da ih niste ni prali, izgube miris i napune se prašinom, naročito ako su pamučne. Nasuprot tome, održavanje trakastih zavesa deluje prosto ko pasulj.

Pixabay, shutterstock

Zaboravite na vratolomije prilikom skidanja i kačenja klasičnih zavesa

Ako imate trakaste zavese i pitate se kako ih oprati, načini za pranje su razni, ali pre svega treba imati u vidu da to može da se obavi i u kućnim uslovima, ali i mašinski, u profesionalnim perionicama. Najjednostavniji način kod kuće jeste da ih redovno održavate običnim usisavanjem i brisanjem vlažnom krpom. Dovoljno je da ih jedanput godišnje operete u perionici (pranje zavesa obavlja skoro svaki tepih servis). Perionice uglavnom nude mašinsko pranje, profesionalnim hemijskim preparatima koji uklanjaju sve nečistoće i vraćaju prvobitni izgled zavesama.  

Pored standardnog načina održavanja, u današnje vreme često pohrlimo savetima koji se nalaze na internetu, na Jutjubu naročito. Tako se onda može videti svašta – od načina pranja do raznih uradi sam napravljenih sredstava. Imate i one pobornike veš mašine koji je koriste za sve – od ćebadi, tepiha, krpara i sličnog tekstila koji se obično pere u perionici. Ako ste ikada pomislili da je pranje trakastih zavesa u veš mašini dobra ideja – odmah je izbrišite iz glave, jer ćete tako ostati bez zavesa. Naime, nije sve pogodno za pranje u mašini, čak ni od garderobe, a kamoli materijala koji se kači na mehanizam.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)