Tetka Saveta

NE BACAJTE PAMPUR OD VINA: 5 brilijantnih načina kako možete da ih iskoristite u svom domu

Čep se najčešće pravi od komadića ili granula plute koja se presuje.

04.10.2023 16:00

NE BACAJTE PAMPUR OD VINA: 5 brilijantnih načina kako možete da ih iskoristite u svom domu
Pixabay.com

Ako ste ljubitelj vina verovatno po kući imate gomilu pampura ili ih jednostavno bacite u đubre nakon što popijete flašu omiljenog pića. Čepovi za vino obično se prave od prirodnih ili sintetičkih materijala. Izbor materijala za čepove zavisiti od preferencija vinara, vrste vina i vremena čuvanja.

Prirodni čepovi najčešće se izrađuju od kore posebne vrste hrasta plutnjaka i koristi se za kvalitetna i skupa vina. Ona vina koja se prodaju po povoljnijim cenama najčešće se zaptivaju pampurom od komadića ili granula plute koji su presovani i zalepljeni zajedno.

Pixabay.com

Čepovi za vino se prave od prirodnih i snitetičkih materijala

Kako ih iskoristiti?

Koji god pampur da imate nemojte ga tek tako lako bacati u smeće, jer postoji barem pet brilijantnih načina na koje može da ih iskoristite u svom domu, piše portal First for women.

Evo kako sve možete da ih iskoristite:

1. Zatvarač za kese

U domaćinstvu verovatno imate brojne kese posebno sa začinima koje su otvorene. Na ovaj način začini u dodiru sa vazduhom vremenom gube svoj ukus, Da biste ovo izbegli iskoristite pampur. Jednostavno ga zasecite sa gornje strane, presavijte kesu i zataknite pampur koji će je čvrsto držati zatvorenom.

2. Ručka za poklopac

Koliko puta vam se dogodilo da vam usled toplote i stalne upotrebe otpadne ručka na vrhu poklopca za šerpe. Ovakav poklopac praktično postaje neupotrebljiv. Umesto oštećene ručke ušrafite pampur i problem je rešen.

3. Igračka za mace

Ko kaže da igračke za kućne ljubimce morate kupovati. Pampur od vina je sjajna igračka za mačke koji će vašu ljubimicu dugo držati zaokupljenom. Ako uz kroz probušeni pampur provučete malo konca ili tanku trakicu eto maštovite igračke koju će vaš ljubimac obožavati. Naravno, čep od vina nikako nemojte davati psima da se igraju jer ga mogu progutati.

Shutterstock

Pampur će vam dobro doći kao drenaža za sobno cveće

4. Držač za igle

Da  biste izbegli da se slučajno ubodete dok preturate po kutiji u kojoj držite igle i konce iskoristite pampur kao držač. Jednostavno igle ubodite u čep, sve će vam biti pri ruci a vi nećete imati problem sa slučajnim povređivanjem.

5. Drenaža za cveće

Pampur od vina posebno od plute odlična je drenaža za cveće. Jednostavno ga presecite na pola i stavite na dno saksije kad presađujete cveće. Pluta će upiti višak vode čime ćete sprečiti truljenje korena i da vam se zbog viška vlage sobno cveće osuši.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)