Tetka Saveta

EVO KAKO DA NAPRAVITE TESTO ZA PICU: Recept italijanskih majstora za neprevaziđen ukus u vašem domu!(FOTO)

Donesite duh mediterana u svoju kuhinju.

27.10.2023 08:01

EVO KAKO DA NAPRAVITE TESTO ZA PICU: Recept italijanskih majstora za neprevaziđen ukus u vašem domu!(FOTO)
shutterstock.com

Italijanska pica je jedno od najpopularnijih jela širom sveta. O tome koliko je rado jedu na svim kontinentima govori i to što postoje bezbroj varijacija ovog jela. Ipak, najbolja je ona izvorna.

Ako nemate mogućnosti da otputujete u Italiju i uživate u domaćoj pici, ne brinite. Možete je napraviti i u svom domu koristeći originalnu recepturu.

Srećna Republika donosi vam recept  za originalno italijansko testo. Ostalo prepustite mašti i donsetite duh mediterana i u svoj dom.

shutterstock.com

Pica se jede širom sveta i na svim kontinentima

Sastojci:

  • 250 g brašna tipa 500 + dodatno brašno za mešenje
  • 180 ml tople vode
  • 2 kašike ulja
  •  1 kašičica soli
  •  ½ kašičice šećera
  •  ¼ kašičice instant suvog kvasca
  •  začini po želji
  • čen belog luka ili prstohvat belog luka u prahu

Priprema:

Pomešajte brašno, šećer, so, instant suvi kvasac i toplu vodu u velikoj činiji. Pazite da voda ne bude prevruća jer će onemogućiti delovanje kvasca. Odmah dodajte i beli luk i dodatne začine ako ih koristite. Od sastojaka zamesite testo. Prebacite smesu na pobrašnjenu površinu i mesite oko 10 minuta.

Oblikujte testo u kuglu i stavite u staklenu posudu koju ste premazali uljem. Pokrijte plastičnom folijom i pustite da se diže na sobnoj temperaturi oko 12 sati. Podelite testo na pola i oblikujte svaku polovinu u kuglu. Vratite ih u staklenu posudu, pokrijte je i pustite da se diže još 45 minuta. Zagrejte rernu na 250 stepeni.

Prebacite kugle testa na pobrašnjenu površinu i razvucite ih rukama dok ne dobijete krug. Razvlačite testo rukama dok ne dobijete krug razmere oko 25 do 30 centimetara. Stavite testo u kalup ili na kamen za pečenje pice, prekrijte omiljenim nadevima i stavite da se peče u prethodno zagrejanoj rerni oko 8 do 10 minuta, odnosno dok se ne ispeče do kraja.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)