Italijanska pica je jedno od najpopularnijih jela širom sveta. O tome koliko je rado jedu na svim kontinentima govori i to što postoje bezbroj varijacija ovog jela. Ipak, najbolja je ona izvorna.
Ako nemate mogućnosti da otputujete u Italiju i uživate u domaćoj pici, ne brinite. Možete je napraviti i u svom domu koristeći originalnu recepturu.
Srećna Republika donosi vam recept za originalno italijansko testo. Ostalo prepustite mašti i donsetite duh mediterana i u svoj dom.
Sastojci:
- 250 g brašna tipa 500 + dodatno brašno za mešenje
- 180 ml tople vode
- 2 kašike ulja
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice šećera
- ¼ kašičice instant suvog kvasca
- začini po želji
- čen belog luka ili prstohvat belog luka u prahu
Priprema:
Pomešajte brašno, šećer, so, instant suvi kvasac i toplu vodu u velikoj činiji. Pazite da voda ne bude prevruća jer će onemogućiti delovanje kvasca. Odmah dodajte i beli luk i dodatne začine ako ih koristite. Od sastojaka zamesite testo. Prebacite smesu na pobrašnjenu površinu i mesite oko 10 minuta.
Oblikujte testo u kuglu i stavite u staklenu posudu koju ste premazali uljem. Pokrijte plastičnom folijom i pustite da se diže na sobnoj temperaturi oko 12 sati. Podelite testo na pola i oblikujte svaku polovinu u kuglu. Vratite ih u staklenu posudu, pokrijte je i pustite da se diže još 45 minuta. Zagrejte rernu na 250 stepeni.
Prebacite kugle testa na pobrašnjenu površinu i razvucite ih rukama dok ne dobijete krug. Razvlačite testo rukama dok ne dobijete krug razmere oko 25 do 30 centimetara. Stavite testo u kalup ili na kamen za pečenje pice, prekrijte omiljenim nadevima i stavite da se peče u prethodno zagrejanoj rerni oko 8 do 10 minuta, odnosno dok se ne ispeče do kraja.
Komentari (0)