Tetka Saveta

SAVETI ZLATA VREDNI ZA ČIŠĆENJE TOSTERA: Može biti vrlo opasno ako aparat okrenete naopako i još ga tresete kako bi ispale mrvice

Preporuka je da se očisti barem jednom nedeljno, a ukoliko pravite sendviče ili vafle onda posle svake upotrebe.

25.08.2023 16:30

SAVETI ZLATA VREDNI ZA ČIŠĆENJE TOSTERA: Može biti vrlo opasno ako aparat okrenete naopako i još ga tresete kako bi ispale mrvice
shutterstock.com

Miris zagorelog hleba svaki put kada koristimo toster može biti frustrirajući. To se najčešće dešava kada stare mrvice ostanu u aparatu i svi koji imaju toster znaju koliko čišćenje ovog aparata može biti komplikovano. Većina će jednostavno istresti zaostale mrvice iz aparata ili četkom pokupi mrve iz poslužavnika i površinski prebrisati ploču krpom.

Međutim, kako savetuju stručnjaci za kuhinju postoji i drugi mnogo efikasniji način da se očisti toster. Pre svega pre samog čišćenja neophodno je toster isključiti iz utikača iz zida. nemojte istresati toster već višak mrvica pokupite četkicom. Najbolje je koristiti onu sa tankom dlakom a ne silikonsku. 

Kako očistiti toster?

Za teško dostupne delove unutar tostera treba koristiti dugačku četkicu kako bismo uspeli da dođemo do teško dostupnih mesta u aparatu. Pribor za jelo kao što su viljuške nikako ne treba stavljati u toster jer možete da ga oštetite, posebno tanke žice koje se zagrevaju kako bi prepekle hleb.

Čišćenje poslužavnika u kome se skuplja višak mrvica je već mnogo lakše, jednostavno ga izvadite, dodajte malo tečnosti za pranje sudova u toplu vodu, nežno ga operite sunđerom, dobro isperite i ostavite da se potpuno osuši. 

shutterstock.com

Zaprljani toster je noćna mora mnogih domaćica

 

Drugi način da očistite toster je da prebrišete njegovu spoljašnjost krpom umočenom u mešavinu deterdženta i vode. Prljavština se može odstraniti i brisanjem krpom umočenom u sirće što će razgraditi masnoću i prljavšin u koj se zadržala na tosteru.

Takođe, odličan način da se ukloni sva zagorela hrana sa površine tostera je da se pomeša voda sa sodom bikarbonom. Ostatak očistiti mekom četkom kako bi se uklonile naslage bez oštećenja površine tostera.

Koliko često treba čistiti toster?

Ako koristite toster samo za hleb posudu treba prazniti svake nedelje. Međutim, ako pravite vafle ili sendviče onda je preporučljivo da ga čistite nakon svake upotrebe. Ovo se odnosi i na totstere sa poklopcem kako biste uklonili ostatke hrane i izbegli zagoreli miris prilikom naredne upotrebe. Ovo se posebno odnosi ukoliko prilikom pravlje4nja tosta koristite kačkavalj koji će se istopiti i delić sira će verovatno završiti na samom aparatu. 

Šta ne treba raditi?

Nekima se dešava da nesmotreno okrenu naopačke toster kako bi ga istresli u kantu što se ne preporučuje. Jedno istraživanje sa Državnog Univerziteta u Ohaju otkrilo je da to može dovesti do kvara spojeva za lemljenje unutar aparata što može biti uzrok kvara elektronskih komponenti što za posledicu može imati čak i izazivanje požara, piše irishexaminer.com.

Takođe, nemojte ni slučajno da uranjate toster u vodu kako biste ga oprali jer možete trajno tako oštetiti unutrašnjost. Osim toga, vlaga unutar aparata je još jedan razlog za kvar tostera. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)