Tetka Saveta

EVO KAKO DA POHOVANE TIKVICE BUDU SOČNIJE: Tajna je u ovom načinu pripreme (FOTO)

Jednostavno jelo idealno za letnje dane.

04.08.2023 12:01

EVO KAKO DA POHOVANE TIKVICE BUDU SOČNIJE: Tajna je u ovom načinu pripreme (FOTO)
Ivana Ljubenović

Tokom letnjih dana tikvice su veoma pogodne za pripremu različitih obroka. Bilo da se radi o ručku, večeri ili doručku, imaćete obrok za samo nekoliko minuta. Kod tikvica je praktično i to što se mogu kombinovati sa raznim sastojcima koje svi imamo u frižideru i tako intenzivirati njihov ukus.

Jedno od popularnijih jela jesu pohovane tikvice. Od njih se mogu dobiti ukusne "šnicle" ili pljeskavice, a koje pritom nisu previše kalorične. Međutim, većina domaćica koja je želela da napravi ovo jelo žalila se na to što pripremom na ovaj način budu suve. 

Kako biste dobili sočne pohovane tikvice, bitno je primeniti drugi način pripreme. Naime, prvo ih oljuštite, potom izrendajte i ostavite u frižideru oko sat vremena da otpuste vodu. Procedite višak vode i u smesu dodajte dva jajeta, so i biber. Dobićete sočne ćuftice. Kako biste izbegli previše masnoće, tikvice koje vadite iz tiganja stavljajte prvo na papirne ubruse.

Dok su još tople preko njih možete izrendati mekani sir koji se odlično slaže uz ovo jelo. Uživaćete u fantastičnom obroku od samo tri sastojka.

 

RECEPT ZA POHOVANE TIKVICE:

  • 2 tikvice srednje veličine
  • 1/2 šolje brašna
  • 2 jaja, umućena
  • 1/2 šolje rendanog parmezana (opciono)
  • so i biber po ukusu
  •  ulje za prženje

 

Priprema:

Operite tikvice, odstranite krajeve i oljuštite. Tikvice izrendajte krupnije. Izrendane tikvice stavite u cediljku ili sito. Ostavite ih nekoliko minuta da se cede, a zatim ih dobro iscedite kako bi se uklonila suvišna tečnost.
U velikoj posudi pomešajte rendane tikvice, brašno, umućena jaja, rendani parmezan (ako koristite). Posolite i pobiberite po ukusu. Dobro promešajte sve sastojke da se sjedine. U tiganju zagrejte ulje na srednjoj temperaturi. Vodite računa da imate dovoljno ulja da prekrije dno tiganja (malo više od pola centimetra).
Kašikom vadite smesu sa tikvicama i pažljivo je stavljajte u zagrejano ulje u tiganju. Ravnomerno rasporedite smesu i lagano je pritisnite kašikom. U isto vreme se prži više tikvica, ali ne treba pretrpati tiganj. Pržite tikvice sa jedne strane oko 2-3 minuta, dok ne postanu zlatnosmeđe i hrskave. Zatim ih okrenite i pržite sa druge strane još 2-3 minuta. Prilagodite temperaturu po potrebi, kako biste izbegli da se tikvice prepeku ili zagore.

Kada tikvice dobiju zlatnosmeđu boju sa obe strane, izvadite ih iz tiganja koristeći cediljku ili kuhinjske hvataljke i stavite ih na tanjir obložen kuhinjskim papirom koji će upiti višak ulja. Ponovite postupak sa preostalom smesom rendanih tikvica, dodajući po potrebi više ulja i vodeći računa da se tiganj ne pregreje.
Poslužite pohovane rendane tikvice tople, kao prilog uz sos po želji, ili kao ukusnu užinu.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)