Tetka Saveta

DEVOJKE, PAZITE KOG ĆETE DANAS MUŠKARCA PRVOG UGLEDATI: Evo šta bi zatim moglo da se dogodi!

Praznik Sretenja Gospodnjeg predstavlja susret Boga i čoveka, a za njega se vezuju mnogobrojni narodni običaji, uključujući i onaj o susretu devojaka sa potencijalnom ljubavlju života.

15.02.2023 09:01

DEVOJKE, PAZITE KOG ĆETE DANAS MUŠKARCA PRVOG UGLEDATI: Evo šta bi zatim moglo da se dogodi!
Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva tačno 40 dana nakon Božića obeležava praznik Sretenja Gospodnjeg. Ovaj praznik se ubraja među najveće hrišćanske praznike, a reč "sretenje" označava "susret". Kako se navodi u Svetom pismu, Bogorodica Isusa Hrista 40 dana nakon rođenja dovodi u jerusalimski hram i posvećuje ga Bogu. Taj period od 40 dana predstavlja "starozavetno vreme očišćenja posle porođaja". Tako presveta Bogorodica, iako je bezgrešno začela, ispunjava zakon očišćenja donoseći dete u jerusalimski hram. Tamo ih dočekuje starac Simeon, kome je Bog rekao da neće umreti dok ne vidi Hrista Spasitelja. Pošto Simeon prvi prima Hrista u naručje, naziva se i Bogoprimac. Starac takođe u Isusu odmah prepoznaje božjeg izabranika. Tim susretom otkriva se velika tajna sjedinjenja Boga i čoveka u ličnosti Isusa Hrista - Bogočoveka. Tako praznik Sretenja Gospodnjeg predstavlja praznik susreta Boga i čoveka, a posvećen je ovom događaju.

U Jevanđelju po Luki navode se reči iz molitve starca Simeona:

- Sada otpuštaš u miru slugu svoga, Gospode, po reči svojoj, jer videše oči moje Spasenje tvoje, koje si ugotovio pred licem svih naroda. Svetlost, da prosvećuje neznabošce i slavu naroda tvoga Izrailja -

Ovaj praznik praznuje se od samog početka Hrišćanstva, ali je kao svečanost uvedena tek u 6. veku u vreme cara Justinijana. Baš u vreme cara Justinijana upriličena je molitva da prestanu velike nesreće, kuga i zemljotresi. Narod danas veruje da na Sretenje treba upaliti sveće jer će njihov plamen zaštititi kuću od svega lošeg. Takođe, sveće se mogu nositi i osveštati u crkvi.

Narodni običaji su posebno interesantni budući da se ne zaobilazi verovanje za medvede, koji tog dana obično izlaze iz svog zimskog sna. Veruje se da će, ako na Sretenje bude sunčano, a medvedi se uplaše od sopstvene senke i vrate u jazbine, zima trajati bar još šest nedelja. Oblačno vreme neće izazvati strah medveda i zima će biti završena. Veruje se da se na Sretenje sreću zima i leto. Tada obično popušta mraz, a oseća se dolazak proleća i lepšeg vremena. Dani postaju duži, a vreme toplije.

Druga verovanja vezuju se za devojke, a ona su posebno interesantna lepšem polu. Navodno budući muž će ličiti na prvog muškarca koga devojka ugleda na Sretenje. Tako neudate devojke danas posebno treba da paze koga će prvog ugledati.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)