Tetka Saveta

DANAS JE ZIMSKI KRSTOVDAN: Jednu stvar svaki vernik čuva u kući i ne sme da je koristi sem u izuzetnim prilikama (FOTO)

Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti. Ove obićaje bi svaki vernik trebalo da ispoštuje na današnji dan.

18.01.2023 09:02

DANAS JE ZIMSKI KRSTOVDAN:  Jednu stvar svaki vernik čuva u kući i ne sme da je koristi sem u izuzetnim prilikama (FOTO)
shutterstock.com

Srpska pravoslavna crkva i  njeni vernici danas obeležavaju veliki praznik zimski Krstovdan. Ovaj praznik slavi se uoči Bogojavljenja i nije obeležen crvenim slovom, za razliku od Krstovdana koji je 27. septembra,kao uspomena na prve hrišćane koji su primili veru na samom početku hrišćanske propovedi. Mnogi Srbi ga slave kao svoju krsnu slavu. Ovaj dan je u srpskoj crkvi i narodu poznat i kao dan krštenja prvih hrišćana. 

Zimski Krstovdan prethodi sledećem velikom prazniku, Bogojavljenju, kao i prekosutrašnjem Svetom Jovanu - Jovanjdanu, koji su u crkvenom kalendaru upisani crvenim slovom. Praznuju se, zapravo, dva događaja u vezi s Časnim krstom i to pronalazak Časnog krsta na Golgoti i povratak iz Persije u Jerusalim. Pravilo je i da se na Krstovdan uvek posti bez obzira kog dana pada u nedelji, tako da je to nepokretni praznik. Ovo je prvi dan posle Božića koji je postan, zato postoji izreka “Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti”.

shutterstock.com

Zimski Krstovdan 18. januar

 

Krstovdan se u pravoslavnim hramovima obeležava liturgijom  i prazničnim bogosluženjem svetog Jovana Zlatoustog, uz simboličan ritual osveštavanja vode. Nakon vodoosvećenja voda se deli vernicima pravoslavne crkve i čuva se u kući za zdravlje i blagostanje ukućana. U nekim krajevima Srbije običaj je da se uoči praznika krst stavi u vodu i unese u crkvu. Ako se krst smrzne veruje se da će godina biti rodna i zdrava, a ako se ne smrzne navodno biće oskudna i bolešljiva.

Krstovdanska vodica se posle vodoosvećenja deli vernicima i prema običaju čuva se u kućama radi zdravlja, jer se smatra da ova voda pomaže pri isceljenju duše i tela. Zbog toga svaki vernik čuva po jednu bočicu ove vode i koristi je samo u izuzetnim prilikama.

Tanjug/AP

Veliki praznik za hrišćane

 

Po narodnim običajima na Krstovdan valja da se opere sav veš i očisti kuća. Takođe, prema verovanjima našeg naroda, koji vetar duva na Krstovdan, taj vetar će najčešće duvati tokom godine.

Na Krstovdan su se, prenose hroničari, jeli ostaci "badnjedanskog pasulja" i spremane su pihtije. Kako je Krstovdan posni dan, pihtije su vernici jeli sutradan, na Bogojavljenje.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)