Roditeljstvo

BEBE ROĐENE NA BOŽIĆ SU ZAŠTIĆENE I TO S JAKIM RAZLOGOM: Evo kakva im se imena daju i koje je njihovo značenje!

Smatra se da mališani koji su na svet došli na najradosniji hrišćanski praznik ili uopšte u ovom periodu godine, imaju poseban dar.

07.01.2023 11:01

BEBE ROĐENE NA BOŽIĆ SU ZAŠTIĆENE I TO S JAKIM RAZLOGOM: Evo kakva im se imena daju i koje je njihovo značenje!
Shutterstock

Božiću se po pravilu najviše raduju deca. Tog dana se sprema bogata trpeza, a mališani uvek dobijaju poklone i uživaju u ukusnim poslasticama. S druge strane, mališani koji su rođeni u periodu božićnih praznika uvek su smatrani posebnim. Za njih se vezivala tradicija da su pod srećnom zvezdom, da su posebno nadareni i Bogu mili. Mnoga imena su tako izvedena upravo iz praznika, pa su tako deca rođena na sam Božić najčešće nazivana Božidar, Božidarka, Božica, Boža, Božanka, Božena, Božimir, Božimirka, dok su česta i imena Kristijan, Kristina ili Hristina, što se dovodi u vezu sa rečju hrišćanin.

Deca koja su rođena usred zime su po pravilu nosila jaka imena koja je trebalo da ih štite od hladnoće prvih zimskih dana i od bolesti. 

Srećna Republika vam otkriva i koja su to najčešća imena za mališane rođene zimi, uoči i u vreme praznika.

Foto: Shutterstock

Buduće mame u večitoj dilemi u vezi sa tim koje ime da daju svom detetu 

Nikola/Nikolina

S obzirom na to da je Sveti Nikola, koji bi mogao da se prevede kao pobednik ili onaj koji donosi pobedu, 19. decembra, deca rođena u ovom mesecu su se često nazivala Nikola i Nikolina.

Snežan/Snežana

Ime je izvedeno od reči "sneg", pa se daje deci da bi ona bila lepa i nežna, bela kao sneg. Muški oblik se uglavnom izgubio, dok je ženska varijanta i dalje popularna.

Vuk/Vukosava

Da bi dete rođeno u zimskim mesecima bilo otporno na hladnoću daje mu se ime Vuk ili Vukosava (Vuka). Veruje se da to ojačava mališane.

Shutterstock

Deca rođena na praznik su Bogu mila

Andrej/Andrijana

Ime se obično daje deci rođenoj 13. decembra kada je slava Svetog apostola Andreja Prvozvanog, ali i mališanima koji su svet ugledali bilo kog zimskog datuma jer to ime simboliše hrabrost.

Stefan/Stefana

Deca rođena oko praznika Svetog Stefana, 9. januara, najčešće se zovu po imenu ovog sveca.

Vasilije/Vasilija

Ime se uglavnom daje deci rođenoj 14. januara, na praznik Svetog Vasilija. Prevodi se kao "carski".

Bogdan/Bogdana

Deca rođena na Bogojavljenje 19. januara nose ova imena, a praznik se slavi kao onaj kada se Bog ukazao, pa se na Bogojavljenje pozdravlja rečima ”Bog se javi”.

Pixabay.com

Iskoristite praznik kako bi vam beba imala "jako" ime

Jovan/Jovana

Mališani rođeni na Svetog Jovana Krstitelja, 20. januara, obično dobijaju ova imena. Njihovo značenje je "bog je milostiv".

Sava/Savka

Ime asocira na Svetog Savu, čiji se dan proslavlja 27. januara, a prevode se kao "pravedan"/"pravedna".

BONUS VIDEO:

Komentari (0)