Večeras se otvara nebo

SLAVIMO KRSTOVDAN: Dan kada treba postiti, oprati veš i očistiti kuću

Ovim praznikom se pripremamo za Bogojavljenje kada u ponoć treba izgovoriti molitvu i pomisliti želju

18.01.2022 08:59

SLAVIMO KRSTOVDAN: Dan kada treba postiti, oprati veš i očistiti kuću
Pixabay

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave zimski Krstovdan, kao spomen na prve hrišćane koji su primili veru. Praznik se vezuje za Bogojavljenje i krštenje Isusa Hristosa, kao i za dan posvećen Svetom Jovanu Krstitelju, koji je i krstio sina Božijeg u reci Jordanu.

Na ovaj dan, posle liturgije, u hramovima se obavlja i čin vodoosvećenja. Sutra na Bogojavljenje, voda se osvećuje i van hrama, na rekama i drugim otvorenim mestima.

Na Krstovdan se uvek posti, na vodi. Ukoliko padne u subotu i nedelju, post je na ulje. Posti se strogo, prvi put posle Božića, jer je do ovog dana bilo razrešenje zbog velikog praznika. Zato je u srpskom narodu ostala izreka: "Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti".

Ovim postom se pripremamo za praznik Bogojavljenja i za pijenje bogojavljenske vodice.

Pixabay

Večeras se otvara nebo i Bog se javlja ljudima

 

U našem narodu veruje se da se večeras u ponoć, pred Bogojavljenje, otvara nebo i Bog javlja ljudima. Čeka se ponoć, a tada uz molitvu treba izgovoriti želju.

Prema narodnim običajima u nekim delovima Srbije na Krstovdan valja da se opere sav veš i očisti kuća.

Po narodnom predskazivanju vremena, koji vetar duva na Krstovdan, taj vetar će najčešće duvati tokom godine.

U Sremu se govorilo da se ovoga dana vetrovi krste, odnosno ukrštaju, duvaju jedan drugome u susret, pa koji nadjača.

U dvanaest dana, počinjući od Božića a zaključno s Krstovdanom, ogleda se dvanaest meseci godine koja dolazi, pa kakvo je vreme kog dana takvo će biti u mesecu koji tom danu odgovara po redosledu.

Na Krstovdan su se, prenose hroničari, jeli ostaci pasulja od Badnjeg dana i spremale pihtije. Ali kako je Krstovdan posni dan, to su ih jeli sutradan, na Bogojavljenje, piše RTS.

Komentari (0)